Rendesen megtolta a VIII. kerületi önkormányzat a fideszes jelölt kampányát

POLITIKA
2018 július 07., 11:01
comments 156

Elvileg a VIII. kerületi polgármester-választás megnyerése nem lenne rázós feladat a Fidesznek. A parlamentbe bejutott Kocsis Máté helyére a párt a helyben jól ismert alpolgármestert, Sára Botondot jelölte, ráadásul az áprilisi győzelem közelsége és az ellenzék összerottyanása miatt a közhangulat is inkább a kormánypártnak kedvez. 

De úgy látszik, nincs az a fölény, ami mellett vállalnák annak a kockázatát, hogy csak tiszta eszközökkel kampányolnak. 

A fideszes túlsúly nem is a mindent elárasztó plakátok szintjén volt feltűnő, hanem hogy Sára Botond kampányát gyakorlatilag önkormányzati erőforrásokból nyomta végig.

Azon túl, hogy a kerületi óvodákban az óvónőknek kellett kézbesíteniük Sára Botond levelét, az önkormányzat heti 52 ezer példányban terjesztett lapja is teljes gőzzel ráállt Sára Botond építésére. Május óta nem volt olyan lapszám, amiben ne említették volna legalább tízszer a fideszes jelölt nevét, de a legutóbbi lapszámoknál már a húszat is elérte

Közben ha valaki csak innen tájékozódott, nem biztos, hogy észlelte, hogy Sára Botondon kívül más jelöltek is indulnak. 

Az ellenzéki pártok által támogatott, független Győri Péter egyszer sem szólalhatott meg a kerületi lapban. A nevét is csak akkor említettték, amikor lehozták a Helyi Választási Bizottság közleményét az időközi választásról, vagy amikor a legutóbbi lapszámban Kocsis Máté egy interjúban hosszan sorolja miért tartja alkalmatlannak. A szintén függetlenként induló Pintér Attilla is csak akkor kapott szót, amikor a választások után bejelentette, hogy kilép a Jobbikból. 

Habony Árpád is ráerősít

A hivatalos lap kiadása mellett a kerület évi több milliót fizet Habony Árpád cégének, a Modern Media Groupnak, hogy a Lokál Extra heti egy oldalon a kerület ügyeivel foglalkozzon. Vagyis kisebb példányszámban és drágábban terjesztenek egy külön lapot. Természetesen ezeken az oldalakon is csak Sára Botond megszólalásai fértek el. 

Valaki lapot alapított, hogy önként segítsen be a Fidesznek

És ha lenne olyan józsefvárosi szavazó, aki ennyi propaganda után sem tudná biztosan eldönteni, kit válasszon, még mindig kaphat egy kis segítséget a közéleti újságnak álcázott kampánylaptól, a Józsefvárosi Korzótól. Mivel a 16 oldalas újság impresszum nélkül jelent meg, pontosan nem lehet tudni, ki adta ki. Csak az arculatból lehet következtetni rá, hogy ugyanaz lehet a kiadója, mint a Bajkai István kampányát is megtoló Körúti Korzónak

A lap első fele Sára Botondról szól, a fideszes jelölt egy interjúban a családjáról mesél, majd  többek között Kocsis Máté is mellette kampányol. Hogy mindenki megértese miről van szó a Józsefvárosi Korzó  minden oldalának alján külön emlékeztetnek rá, hogy kire érdemes szavazni.  

Amíg a fideszes jelöltről összesen 17 képet közöltek, a többi induló ebben a kiadványban sem tudott megszólalni.  Megkérdeztük Sára Botondot, hogy a lap tekinthető-e a hivatalos kampánykiadványának, amire az alpolgármester az önkormányzati sajtóirodán keresztül annyit közölt, hogy  a Körúti Korzó szerkesztőségének kérdéseire válaszolva adott interjút. Megjegyezte, hogy  az „újság nem a Józsefvárosi Önkormányzat kiadványa, és az Önkormányzat semmilyen formában nem támogatta annak megjelenését”.

A Bajkai István mellett kampányoló Körúti Korzót annak a Zachár Attilának a fiai adják ki, aki korábban a saját pénzéből helyezett ki óriási ledfalakat a Belvárosban, hogy kormányzati hirdetéseket futtasson rajtuk. Piaci hirdetések ebben a számban sem voltak, szóval nem derül ki, miért érte meg a kiadónak a VIII. kerületben is terjeszkedni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.