Független jelölt mögé állnak be az ellenzéki pártok Józsefvárosban

POLITIKA
2018 május 14., 09:17
comments 183

Mivel a kerületet 2009 óta irányító Kocsis Máté beül a parlamentbe, ezért július 8-ra időközi polgármester-választást írtak ki Józsefvárosban. Az időpont annyira közel van, hogy ma már el is kezdődött az aláírásgyűjtés, de egészen eddig nem lehetett tudni, hogy kinek gyűjtik az aláírásokat az ellenzéki pártok.

Azt ők is tudták, hogy egyedül egyiküknek sincs esélye a fideszes alpolgármester, Sára Botond ellen, ezért nekifutottak a koordináció előkészítésének. Az MSZP által összehívott május eleji tanácskozásra a Jobbikot nem hívták meg, a Kétfarkú Kutyapárt pedig nem reagált, de rajtuk kívül megjelent minden párt, amelyik szabad szemmel is látható eredményt ért el a kerületben. A nagy egyeztetés után az MSZP, az LMP, a DK, a Párbeszéd, a Momentum és a Liberálisok képviselője is azt mondta, hogy lát reményt egy közös jelöltre.

Ma kiderült, hogy sikerült olyan civil jelöltet találni, aki mögé mindenki beáll: Győri Pétert, a hajléktalanokat segítő Menhely Alapítvány vezetőjét.

photo_camera Győri Péter és a civilek Fotó: Halász Júlia/444.hu

Hivatalosan függetlenként indul, helyi civil szervezetek kérték fel, a pártok az ő kezdeményezésükhöz csatlakoztak. Ezt a sajtótájékoztatón is hangsúlyozták azzal, hogy Győri mögött politikusok helyett többségében civilek álltak.

Győri kiemelte, hogy nem pártpolitikus, nem áll mögötte olyan párt, amitől függne, ezért csak a kerület érdekeit képviseli majd a Fővárosi Közgyűlésben. Ugyanakkor országos politikai tétet is adott a választásnak, amikor kijelentette:

„azért vállaltam a felkérést, mert a tényleges többpártrendszert csak közös összefogással lehet újra megteremteni.”

Együtt meg fogjuk többszörözni az erőnket - ígérte.

Kicsoda Győri?

Végzettsége szerint közgazdász, de a nyolcvanas évek óta szociális ügyekkel foglalkozik, és szociológiát oktatott az ELTE-n és kutatott az MTA-n. A demokratikus ellenzék tagjaként publikált a szamizdat Beszélőben, a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) aktivistája volt, szervezte a Józsefvárosi Szegénységellenes Hétvégéket és a rendszerváltást előkészítő Ellenzéki Kerekasztal gazdasági-szociális munkacsoportjában is részt vett.

A rendszerváltás után az SZDSZ fővárosi szakpolitikusa lett, 1990 és 2002 között a Fővárosi Közgyűlés Szociálpolitikai és Lakásügyi Bizottságának elnöke. Ezután a főváros legnagyobb hajléktalanellátó szervezete, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai vezetőjeként dolgozott egészen 2018-ig. A hajléktalanokat segítő Menhely Alapítványt 1990 óta vezeti, ez idő alatt számos önkormányzattal és egyházi szervezettel működtek együtt. Győri erre a múltra alapozva mondta azt a sajtótájékoztatón, hogy jól ismeri a fővárosi önkormányzati rendszert és a civil szférát is.

A kormánymédia már a bejelentés előtt kiszimatolta, hogy Győri a kiválasztott, és heves SZDSZ-ezésbe fogott. Korábbi politikai szerepvállalásáról most azt mondta Győri: büszke arra, hogy részt vett az önkormányzati rendszer demokratizálásában, és dolgozhatott a rendszerváltás veszteseiért.

Mi a matek?

Április 8-án az alábbi eredmény született a Józsefváros és Ferencváros nagyobb részét magában foglaló 6-os választókerületben:

  • 1. Kocsis Máté (FIDESZ-KDNP) - 40,51 százalék, 18 818 szavazat
  • 2. Ara-Kovács Attila (DK, az MSZP támogatásával) - 32,17, 14 947 szavazat
  • 3. Dúró Dóra (JOBBIK) - 12,92, 6001 szavazat
  • 4. Jakabfy Tamás (LMP) - 5,56, 2582 szavazat
  • 5. Baranyi Krisztina (EGYÜTT) - 3,13, 1454 szavazat
  • 6. Cseh Katalin (MOMENTUM) - 2,56, 1190 szavazat
  • 7. Racskó Gábor (MKKP) - 2,29, 1065 szavazat

A kerület egy része másik körzethez, az 1-eshez tartozott, de a 24.hu összeadogatta a józsefvárosi szavazókörök listás eredményeit, és a Fidesz támogatottságában nem volt nagy változás: 39,5 százalékot kaptak. Az MSZP és a DK viszont listán jóval kevesebb szavazatot gyűjtött, mint a közös jelöltjeik, ami azt jelenti, hogy bőven volt átszavazás az esélyesebbnek tartott baloldali egyéni jelöltre.

Ezzel szemben a legutóbbi, 2014-es polgármester-választáson, amikor a Jobbik, az MSZP, a DK, az Együtt-PM, az LMP és még a Magyar Liberális Párt is külön jelöltet állított,

Kocsis Máté brutális fölénnyel, 57,17 százalékkal nyert.

Az áprilisi választási eredmények szerint a kerületben az MSZP-DK-LMP-Momentum alkalmi társulásnak is van annyi szavazója, mint a Fidesz-KDNP-nek, de az is biztos, hogy nagyon sok múlik a két jelöltön.

Kocsis Máté mindenesetre már előre azzal fenyegetőzött az EchoTV-ben, hogy amennyiben nem kormánypárti polgármestert választanának a józsefvárosiak, az „veszélyeztetné a kerület működését”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.