A Fidesz jelöltje hatalmas többséggel győzött Józsefvárosban

politika
2018 július 08., 15:48
comments 1020

Sára Botond, a Fidesz - KDNP jelöltje, eddigi alpolgármester nyerte a józsefvárosi időközi polgármester-választást.

A meglehetősen alacsony részvétel (21%) mellett tartott szavazáson a választók mintegy kétharmada támogatta őt. A szavazatok 100 százalékos feldolgozottságánál a végeredmény:

Sára Botond, Fidesz-KDNP: 63%

Győri Péter, független, az MSZP-DK-LMP-Momentum-P támogatásával: 36%

Fehérvári Zsolt István, Munkáspárt: 0,8%

A kerületben azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a tisztséget eddig betöltő Kocsis Mátét áprilisban parlamenti képviselővé választották.

Az ellenzéki pártok többsége a független Győri Pétert támogatta, aki korábban a hajléktalanok ellátásáért felelt a Fővárosi Önkormányzatnál, még Demszky Gábor polgármestersége idején. A Jobbik sem indított jelöltet, de ők Győrit sem támogatták, egyszerűen kimaradtak ebből a választásból.

Az utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy még két jelölt indul majd, de egy Jobbikból kilépett önkormányzati képviselő visszalépett végül. A harmadik jelölt a Munkáspárt embere volt, aki 1 százalékot sem ért el.

A választás fontos próbája volt annak, hogy mire mennek a baloldali - zöld - liberális pártok, ha képesek együttműködni a fővárosban. Úgy tűnik, hogy az áprilisi parlamenti választás nagyon elvette az ellenzékiek kedvét a politikától, hiszen Kocsis áprilisban csak 40,5 százalékkal győzött, míg most a Fidesz jelöltje 60 százalék feletti támogatást kapott. A rendkívül alacsony részvétel is teljes fásultságra utal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.