4,6 millió üveg spanyol bort adtak el francia rozénak álcázva

ÉLET
2018 július 09., 15:54
comments 121

Depardieu-t és megannyi francia rozékedvelőt is megvezethettek a csalók
photo_camera Depardieu-t és megannyi francia rozékedvelőt is megvezethettek a csalók Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Kereskedőket, termelőket és importőröket érintő átfogó, két éves vizsgálat végén jutott arra Franciaország csalás elleni hivatala, hogy a francia rozék kedvelői közül sokan nagyon sűrűn és nagyon alaposan át vannak vágva. 

A vizsgálat szerint közel 4,6 millió spanyol borról állítható biztosan, hogy francia rozéként adták el Franciaország kávézóiban, éttermeiben és szállodáiban. 

A francia rozéként árult palackok többsége továbbra is francia rozét rejt, de 3,5 millió literről viszont kiderült, hogy valójában spanyol volt, csak franciaként tüntették fel. Voltak olyan üvegek is, amiket megtévesztő díszdobozokban sóztak el francia borként, miközben spanyolok voltak. 

A francia bortermelők eléggé kivannak, mert amúgy is küzdenek az olcsó spanyol importborok ellen, erre kiderül, hogy még az is gyakran spanyol, amit franciának hazudnak. 

A Parisien szerint egyébként ennél is nagyobb a baj, és nem csak 3,5, de egyenesen kétszer ennyi, 7 millió liter spanyol kamubor árasztotta el Franciaországot. A kamuborozásért egyébként Franciaországban akár két évet is kaphat az elkövető. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.