4,6 millió üveg spanyol bort adtak el francia rozénak álcázva

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Depardieu-t és megannyi francia rozékedvelőt is megvezethettek a csalókFotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Kereskedőket, termelőket és importőröket érintő átfogó, két éves vizsgálat végén jutott arra Franciaország csalás elleni hivatala, hogy a francia rozék kedvelői közül sokan nagyon sűrűn és nagyon alaposan át vannak vágva. 

A vizsgálat szerint közel 4,6 millió spanyol borról állítható biztosan, hogy francia rozéként adták el Franciaország kávézóiban, éttermeiben és szállodáiban. 

A francia rozéként árult palackok többsége továbbra is francia rozét rejt, de 3,5 millió literről viszont kiderült, hogy valójában spanyol volt, csak franciaként tüntették fel. Voltak olyan üvegek is, amiket megtévesztő díszdobozokban sóztak el francia borként, miközben spanyolok voltak. 

A francia bortermelők eléggé kivannak, mert amúgy is küzdenek az olcsó spanyol importborok ellen, erre kiderül, hogy még az is gyakran spanyol, amit franciának hazudnak. 

A Parisien szerint egyébként ennél is nagyobb a baj, és nem csak 3,5, de egyenesen kétszer ennyi, 7 millió liter spanyol kamubor árasztotta el Franciaországot. A kamuborozásért egyébként Franciaországban akár két évet is kaphat az elkövető. (BBC)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.