A Magyar Idők kritizálta, ki is rúgták a Balassi Intézet vezetőjét

2018 július 9., hétfő 13:11
182

A 24.hu vette észre, hogy miután a kormány kedvenc lapja kritizálta, Orbán Viktor határozatban váltotta le a Balassi Intézet vezetőjét. A hírt először a Pesti Srácok írta meg.

Hammerstein Judit főigazgatót a külügyminiszter javaslatára cserélik le Schőberl Márton Lászlóra. 2014-ben lett a Balassi Intézet főigazgatója, előzőleg kultúráért felelős helyettes államtitkárként dolgozott, majd a Miniszterelnökség főtanácsadója lett. Hammerstein 2014-ben lett a Balassi Intézet főigazgatója, előzőleg kultúráért felelős helyettes államtitkárként dolgozott, majd a Miniszterelnökség főtanácsadója lett. Az első Orbán-kormány idején (1998-2002) a miniszterelnök, 2002 és 2006 között a Fidesz parlamenti frakciójának sajtófőnöke volt.

A Magyar Idők tavaly év végén indította támadássorozatát a kulturális intézetek ellen, sérelmezték, hogy az intézet liberális írókat küldött a könyvfesztiválra, illetve hogy a balliberális kulturális terror miatt a konzervatív köröket „teljesen kiszorították” rendezvényeikről.

Nem érezheti magát senki sem biztonságban, ha a kormánymédia a szájára veszi, ez már többször bebizonyosodott:

  • Pálinkás Józsefet a Pesti Srácok és Bayer Zsolt nevezte az „Orbán-ellenes tudományos elit” szószólójának, őt néhány napja Orbán menesztette is a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal éléről.
  • Prőhle Gergelyt, a PIM főigazgatóját azzal vádolták a Magyar Időkben, hogy az intézményben túlsúlyban vannak a kormánnyal szemben kritikus művészek.
  • Ókovács Szilvesztert, az Operaház főigazgatóját ugyanott azzal, hogy melegpropagandát folytat és homoszexuális alkotók is szerepelnek a színlapon. (Ókovács saját állítása szerint a botrány miatt annnyira visszaesett a jegyeladás, hogy a Billy Elliot 15 előadását le kellett fújni.)
  • Hörcher Ferencet, az MTA Filozófiai Intézetének igazgatóját azért állította pellengérre a Pesti Sárcok, mert egy 1968-as konferencián nem voltak konzervatív előadók.

A támadásokra L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő és korábbi kulturális államtitkár reagált a Figyelőben, azt írta, 

„Azoknak, akik a saját sikertelenségüket a liberálisok már nem létező túlzott támogatásában látják, Kassák nyomán azt tudjuk üzenni: művekkel csak művek vitatkozhatnak. Jobbnak, okosabbnak, tehetségesebbnek kell lenni, a párthűség nem pótolja a tehetséget.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt