Lemondott Boris Johnson brit külügyminiszter

külföld
2018 július 09., 14:21
comments 357

Távozik Theresa May kormányából Boris Johnson külügyminiszter, amiért a miniszterelnök a Brexit körülményeinek enyhítésén dolgozik. Johnson egy nap alatt a harmadik miniszter, aki  lemond, miután a kormányban egyre látványosabb feszültségek vannak az unióból történő távozás pontos menetrendjét illetően. 

photo_camera Fotó: PETER NICHOLLS/AFP

Pénteken a kormány May chequersi rezidenciáján megállapodásra jutott a kormány tagjaival, többen azonban nem tartják vállalhatónak a feltételeket, és ezért távoznak. May hétfőn elfogadta Johnson lemondását. 

A Brexitért felelős miniszter David Davis és helyettese Steve Baker után Johnson a harmadik távozó az elmúlt 24 órában. 

A lemondás pontos oka Johnson esetében még nem ismert. Davis lemondó levelében úgy fogalmazott, hogy az a szabadkereskedelmi megállapodás, amit May az unióval kíván kötni túl sok kompetenciát hagy Brüsszelnél, és nem szolgálja a népszavazás eredeti szellemét, ami az önálló brit törvénykezés és kereskedelem megerősítését jelentené.

Johnson lemondása kétségtelenül az eddigi legsúlyosabb politikai veszteség May számára, és nem kizárt, hogy akár bizalmatlansági indítvány szavazásához, és akár Johnson visszatéréséhez is vezethet. (Guardian / BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.