Varga Mihály szerint heteken belül kitalálják, mekkora létszámleépítés jön a közszférában

gazdaság
2018 július 10., 14:17
comments 544

Az RTL Klub Híradójában árulta el Varga Mihály nemzetbiztonsági miniszter, hogy a következő hetek feladata az lesz, hogy kitalálják azokat a szükséges döntéseket, melyek révén nem romlana a közszolgáltatások színvonala, de "hatékonyabban, kevesebb emberrel" tudnák elvégezni a feladatokat. 

Minderre azután került sor, hogy az országos munkaerőhiány miatt a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének vezetője arról beszélt a Híradóban, hogy létszámcsökkentésre lenne szükség a szerintük túlméretezett állami költségvetési szektorban, és akár százezer embert is el lehetne bocsátani, akik így aztán a versenyszférában helyezkedhetnének el. 

A kormány három hete már határozatlan időre azonnali létszámstopot rendelt el az államigazgatás minden területére, most pedig Varga arról beszélt a Híradónak, hogy logikus, hogy a munkaadók elbocsátást javasolnak az állami szférában, hiszen nálunk nagyobb a bürokrácia, mint a régiós országokban. 

Ezért létszámleépítés várható, de egyelőre nem tudni, mekkora, ezt a következő hetekben találhatják ki, tette hozzá a miniszter. 

A szakszervezetek viszont nem lelkesednek az ötletért, szerintük ugyanis már a költségvetési szektorban is munkaerőhiány van, és amúgy is nehezen elképzelhető, hogy évtizedek óta az állami szférában dolgozó munkavállalókat könnyen átirányítsanak a versenyszférába. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.