Az ügyészség nem tud felelni a kérdésre, hogy hol tart a nyomozás az Elios-ügyben*

bűnügy
2018 július 11., 05:21
comments 169

"Egyelőre" nem indít nyomozást az ügyészség az Elios-ügyben, válaszolta Harangozó Tamás szocialista parlamenti képviselő kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész. Válaszában Polt arra hivatkozott, hogy a július 1-től hatályos új büntetőeljárási törvény (Be.) alapján amíg nincs gyanúsított, az ügyész csak az eljárás törvényességét vizsgálhatja.

*UPDATE 9:20: Cikkünk megjelenése után a Legfőbb Ügyészség írásban reagált. Mint írják, már Harangozó Tamás kérdése is "téves volt", mert az ügyben nem az ügyészség, hanem a Nemzeti Nyomozóiroda folytat nyomozást, "nyomozati csalekményeket nem az ügyészség, hanem a rendőrség végez". Ezért kérték cikkünk eredeti címének - "Egyelőre nem indít nyomozást az Elios-ügyben az ügyészség" - pontosítását is, mert az ebben a formában téves.

Az új Be. az, amely alapján a hatóságoknak már gyanú se kell ahhoz, hogy bárki, de tényleg bárki - a törvény szerint "bűncselekmény gyanúsítottjaként szóba jöhető személy" - ellen ún. előkészítő eljárást indíthatnak, melynek során akár titkosszolgálati, illetve a törvény megfogalmazásában "leplezett" eszközöket is bevethetnek. Ismétlem, ehhez még csak gyanú se kell.

Polt tájékoztatása szerint az Elios-ügynek sincs éppenséggel gyanúsítottja, a készenléti rendőrség eddig senkit se hallgatott ki gyanúsítottként.

Az Elios közbeszerzéseinél az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) tárt fel súlyos szabálytalanságokat, melyek alapján az unió akár 13 milliárd forintnyi támogatást is visszakérhet a magyar államtól. Az ügyben Orbán Viktor veje, Tiborcz István is érintett. (Via Hírtévé)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.