Trump kétszer annyi pénzt követelne a NATO-tagállamoktól

hadsereg
2018 július 11., 15:35
comments 202

Az amerikai elnök a szerdai NATO-csúcson azt követelte a tagállamoktól, hogy az eddig kettő helyett a GDP-jük négy százalékát költsék védelmi kiadásokra. Korábban azért kritizálta a többi tagállamot, mert sokan még a két százalékos irányszámot sem tudták teljesíteni.

A NATO-országok védelmi kiadásai GDP-arányosan
photo_camera A NATO-országok védelmi kiadásai GDP-arányosan Fotó: NATO

Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára azt mondta inkább az lenne a cél, hogy mindenki teljesíteni tudja a 2 százalékos követelményt. Emlékeztetett, hogy a tagállamok a hidegháború vége után vágták vissza a védelmi kiadásaikat, ahogy csökkent a feszültség. Most pedig növelni kellene azokat, ahogy a feszültség növekszik.

Magyarország tavaly a hazai GDP 1,06 százalékát költötte a hadseregre, és még Németh Szilárd fejében is legfeljebb 3 százalékig szaladt volna fel az arány.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.