Trump kétszer annyi pénzt követelne a NATO-tagállamoktól

Az amerikai elnök a szerdai NATO-csúcson azt követelte a tagállamoktól, hogy az eddig kettő helyett a GDP-jük négy százalékát költsék védelmi kiadásokra. Korábban azért kritizálta a többi tagállamot, mert sokan még a két százalékos irányszámot sem tudták teljesíteni. 

A NATO-országok védelmi kiadásai GDP-arányosanFotó: NATO

Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára azt mondta inkább az lenne a cél, hogy mindenki teljesíteni tudja a 2 százalékos követelményt. Emlékeztetett, hogy a  tagállamok a hidegháború vége után vágták vissza a védelmi kiadásaikat, ahogy csökkent a feszültség. Most pedig növelni kellene azokat, ahogy a feszültség növekszik.

Magyarország tavaly a hazai GDP 1,06 százalékát költötte a hadseregre, és még Németh Szilárd fejében is legfeljebb 3 százalékig szaladt volna fel az arány. 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.