Trump kétszer annyi pénzt követelne a NATO-tagállamoktól

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az amerikai elnök a szerdai NATO-csúcson azt követelte a tagállamoktól, hogy az eddig kettő helyett a GDP-jük négy százalékát költsék védelmi kiadásokra. Korábban azért kritizálta a többi tagállamot, mert sokan még a két százalékos irányszámot sem tudták teljesíteni. 

A NATO-országok védelmi kiadásai GDP-arányosanFotó: NATO

Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára azt mondta inkább az lenne a cél, hogy mindenki teljesíteni tudja a 2 százalékos követelményt. Emlékeztetett, hogy a  tagállamok a hidegháború vége után vágták vissza a védelmi kiadásaikat, ahogy csökkent a feszültség. Most pedig növelni kellene azokat, ahogy a feszültség növekszik.

Magyarország tavaly a hazai GDP 1,06 százalékát költötte a hadseregre, és még Németh Szilárd fejében is legfeljebb 3 százalékig szaladt volna fel az arány. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.