Németh Szilárd a GDP 3 százalékát költené a hadseregre

Miután Németh Szilárd a Magyar Hírlapnak adott interjújában tisztázta, milyen pacalt főzött, és hogyan képzeli el a paprikás krumplit, a haderőfejlesztésre is kitért, mivel ma már ő a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Elmondta, hogy a 2019-es költségvetésben pedig 78 milliárd forinttal több, összesen 513 milliárd forint jut a honvédelemre, amiből 30 milliárdot fordítanak a légierő fejlesztésére, a helikopterek és repülőgépek beszerzésére. De ez még nem elég. 

A hadseregre költött összeg növelésével nem csak a NATO követelésének akarnak megfelelni, ami a GDP 2 százalékát írja elő, Németh Szilárd ennél is továbbmenne: „a mi célunk nem csupán ennyi, hanem az, hogy a térség legerősebb hadseregével rendelkezzünk erkölcsi, szellemi, fizikai felkészültséget tekintve egyaránt. 

Ehhez viszont, ha kell, akár a GDP három százalékát is biztosítjuk”.

Ez az arány tavaly 1,06 százalék volt. A NATO-ban az Egyesült Államokon kívül senki sem költ 3 százalék felett, a 3 százalékos aránnyal Magyarország fordítaná GDP-arányosan a második legnagyobb összeget védelemre a NATO-ban.

A NATO-országok védelmi kiadásai GDP-arányosanFotó: NATO

Ugyanakkor Németh Szilárd nem akarja visszahozni a kötelező sorkatonaságot, szerinte elég az  önkéntes tartalékos haderő megszervezése. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.