Montenegró katonákat küld az orosz határ közelében állomásozó NATO-csapatokba

külföld
2018 július 12., 17:47
comments 54

Montenegró 2019-ben katonákat fog küldeni Lengyelországba és Lettországba, hogy az orosz határnál állomásozó NATO-alakulatban szolgáljanak. Ez egy védelmi minisztériumi dokumentumból derült ki, ami csütörtökön szivárgott ki a helyi sajtóban. 

Ezek alapján a montenegrói katonák a 2017 óta ott állomásozó szlovén zászlóaljhoz csatlakoznak majd. Ezen kívül két tiszt pedig Lengyelországban megy majd, hogy ott csatlakozzanak a NATO haderejéhez. Mindkét átcsoportosítás egybevág a NATO célkitűzésével, hogy erősítsék jelenlétüket az orosz határnál. 

2017 óta mintegy 4500 katona állomásozik Észtországban, Lettországban, Litvániában és Lengyelországban. 

A Lettországban állomásozó haderőt Kanada vezeti, és albán, olasz, lengyel, szlovén és spanyol katonák alkotják. A lengyelországi haderőt az amerikaiak vezetik, és román, illetve brit katonák vannak benne. 

A montenegrói csatlakozást elvileg július 13-án jelentették volna be hivatalosan, Zágrábban ekkor fog találkozni egymással egy rendezvényen a montenegrói védelmi miniszter, Predrag Boskovic és amerikai kollégája, James Mattis. 

photo_camera Fotó: SAVO PRELEVIC/AFP

Mattis most először érkezik a régióba, egy horvát-albán-macedón-bosnyák-montenegrói-amerikai fórumot vezet majd, aminek a célja, hogy felgyorsítsák a balkáni országok NATO-csatlakozását. 

Montenegró 2017 nyarán csatlakozott a NATO-hoz ( akkor Moszkvából puccsot is szerveztek az ottani kormány ellen), de a Balkan Insight cikke szerint az országban még mindig többen vannak, akik nem támogatják az ország tagságát. Elsősorban szerbek, akik egyrészt pozitívan tekintenek Oroszországra, másrészt Jugoszlávia bombázása miatt. 

Múlt héten már felháborodást váltott ki, amikor kiderült, hogy a parlament jóvá hagyta két katonai tiszt csatlakozását a Koszovóban szolgáló NATO-csapatokhoz. Akkor a szerb elnök,  Aleksandar Vucic, illetve az ország védelmi minisztere, Aleksandar Vulin is elítélte a lépést. A montenegrói védelmi miniszter akkor azzal védte meg a döntést, hogy ez nem jelentette szerintük Szerbia elárulását. (BI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.