Katasztrofális a kenyai orrszarvú-áttelepítési program

Elpusztult Kenyában 7 keskenyszájú orrszarvú abból a 14-ből, aminek az áttelepítését a fővárosból egy biztonságosnak vélt nemzeti parkba június végén kezdték el a súlyosan veszélyeztetett faj megmentése érdekében.

A Tsavo East Nemzeti Parkba átköltöztetett orrszarvúak elpusztulását egy névtelenséget kérő vadvédelmi illetékes jelentette be Nairobiban. Az állatok halálának oka nem ismert, de a tisztségviselő hanyagságra célzott.

A WildlifeDirect természetvédelmi szervezet totális kudarcnak nevezte a nagy reklámmal végrehajtott áttelepítést. A civil szervezet igazgatója, Paula Kahumbu felszólította a hatóságokat, hogy adjanak magyarázatot a történtekre, és vállalják a felelősséget.

A keskenyszájú orrszarvúak (Diceros bicornis) átköltöztetését azért hajtja végre a kenyai vadvédelmi szolgálat (KWS), hogy a jelenleginél jóval biztonságosabb élőhelyet biztosítson a súlyosan veszélyeztetett állatoknak. 8 egyedet a kelet-afrikai ország fővárosa, Nairobi egyik nemzeti parkjából, további hatot pedig egy nakurui természetvédelmi területről szállítanak át az ország délkeleti részén elterülő Tsavo Nemzeti Park új orrszarvú-rezervátumába.

Az elmúlt években az orvvadászat egyre nagyobb méreteket ölt a fekete-afrikai régióban, ahol felfegyverzett bűnszervezetek ölik le az elefántokat az agyarukért és az orrszarvúkat a tülkükért. Az állatok testrészeit gyakran hajóval szállítják Ázsiába, ahol dísztárgyakat készítenek belőlük, vagy a hagyományos orvoslásban használják fel őket.

„Jelenleg nem az állatok számának növelésére koncentrálunk, hanem olyan technológiák bevetésére, amikkel hatékonyan tudjuk kezelni a vadállományt a nemzeti parkokon kívül és belül egyaránt”

– mondta az akciót bejelentve Najib Balala idegenforgalmi miniszter. 

A kenyai orrszarvú-populációt 2017-ben 1258 egyed (745 keskenyszájú orrszarvú, 510 déli szélesszájú orrszarvú és 3 északi szélesszájú orrszarvú) alkotta, míg az állatok száma az 1980-as években még a 400-at sem érte el.

Keskenyszájú orrszarvú Namíbiában.Fotó: Thomas Dressler/Biosphoto

A keskenyszájú orrszarvú súlyosan veszélyeztetett, míg a szélesszájú orrszarvú mérsékelten fenyegetett faj. Májusban három keskenyszájú orrszarvút öltek meg a kenyai Meru Nemzeti Parkban.

A miniszter korábbi közlése szerint azért is csökkentik a keskenyszájú orrszarvúk számát a most 101 példánynak otthont adó Nairobi Nemzeti Parkban, mert a rezervátum nem bír ennyi állatot ellátni. A Hasadékvölgy tartománybeli Nakuru nemzeti parkban 70 orrszarvú maradt az átköltöztetés után.

„A Tsavo területe óriási, majdnem 19 000 km2. A kialakított új rezervátum is hatalmas, ami azt jelenti, hogy apránként újabb és újabb orrszarvúkat fogunk átköltöztetni a területre” – mondta Najib Balala.

A kormány egyelőre nem reagált az áttelepítési katasztrófára. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.