Mégsem lesz óriásmecset Bukarestben

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Letett a romániai muszlim közösség arról, hogy új vallási központot építsen Bukarestben, az ehhez ingyenesen használatba kapott 11 ezer négyzetméteres telket pedig visszaadta a román államnak - közölte pénteken a Hotnews.ro hírportál.

A bukaresti sajtóban óriásmecsetként emlegetett létesítmény ellen több tiltakozó akciót is szerveztek korábban Bukarestben, megépítésétől azonban Murat Iusuf  főmufti szerint nem emiatt, hanem forráshiány miatt állt el a török közösség.

A hírről bővebb visszatekintőben beszámoló Gandul című portál úgy tudja: hárommillió euróba került volna a török államnak, hogy a román főváros északi részén, a Romexpo kiállítási csarnok közelében, egy mecsetből, lelkészi lakásból és könyvtárból álló vallási központot építsen a Bukarestben élő kilencezer muzulmán számára, a finanszírozás leállításáról szóló döntés pedig Ankarában született.

2015-ben, amikor a Victor Ponta vezette akkori kormány a telek átadásáról döntött, tüntetést rendeztek a projekt ellenzői Bukarest központjában, az óriásmecsetnek kiszemelt telken pedig száz fakeresztet állítottak fel és szenteltek meg a tiltakozók. Egy bukaresti férfi - egy közösségi portálon terjesztett videó szerint - román nemzeti színekre festett malacokat vitt a telekre, hogy a muszlimokat elriassza a mecsetépítéstől, és azt állította: annak földjében egy befagyasztott félsertést is elásott.

Az ellenséges megnyilvánulások egyik legfőbb hangadója Traian Basescu egykori államfő volt, aki biztonsági kockázatnak nevezte, hogy Bukarest készül befogadni Európa egyik legnagyobb, hatezer diák befogadására alkalmas iszlám központját.

„Talán nem tudják elképzelni azt a bukaresti metrómegállót, amelyben egy vallásos fiatalember csúcsforgalom idején Allah nevében felrobbantja magát, vagy nem képesek maguk elé képzelni azokat a  kudarcot vallott román fiatalokat, akik iszlám hitre térve Szíriába  vagy Irakba indulnak kiképzőtáborokba, hogy aztán Európába  visszatérve elhozzák nekünk az Iszlám Állam jótéteményeit” - vágott vissza a volt államfő, amikor első megszólalását több román politikus felelőtlennek minősítette.

A román fővárosban négy kisebb mecset van. A török közösség főleg a Fekete-tenger partján lévő Dobrudzsában él. A 2011-es népszámláláson csaknem 65 ezren vallották magukat muzulmán vallásúnak Romániában. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.