Megtalálták a Novicsokot tartalmazó palackot a megmérgezett brit pár házában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Megtalálta a rendőrség azt a palackot, amely a június végén súlyos mérgezéses tünetekkel kórházba szállított két brit állampolgár megbetegedését okozó Novicsok típusú idegméreg-hatóanyagot tartalmazta. A Scotland Yard péntek esti bejelentése szerint egy kisméretű palackról van szó, amelyet az egyik beteg, a 45 éves Charlie Rowley házában találtak a délnyugat-angliai Amesbury kisvárosban.

Rowley-t és élettársát két hete szállították be az Amesburytől néhány kilométerre fekvő Salisbury kórházába. Rowley azóta visszanyerte öntudatát, és a héten a nyomozók beszélni is tudtak vele, élettársa, a 44 éves, háromgyermekes Dawn Sturgess azonban múlt vasárnap a kórházban meghalt.

A Scotland Yard szerint a kis palackot még szerdán találták meg, és a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézetébe szállították. Az intézmény szakértői megállapították, hogy a palackban Novicsok típusú idegméreg-hatóanyag volt. A rendőrség még vizsgálja, hogyan került a palack a házba. Mivel még lehetnek mérgező tárgyak a házban, az épület körül felhúzott kordon egy ideig még marad.

Amesbury csak 16 kilométerre van attól a  Salisburytől, ahol március elején ugyanilyen idegméreggel mérgezték meg Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős hírszerzőt és lányát.  (BBC/MTI)