Pakisztánban várják a korrupcióért elítélt volt kormányfőt és a lányát, hogy elkezdhessék a börtönbüntetésük letöltését

A pakisztáni hatóságok felkészültek arra, hogy a korrupcióért elítélt Navaz Saríf egykori kormányfő pénteken hazatér Londonból börtönbüntetése letöltésére.

A politikust – első fokon távollétében – egy hete ítélték 10 év börtönbüntetésre és 8 millió angol font (2,9 milliárd forint) pénzbírságra. A lánya, Mariam Navaz 7 évet és 2 millió fontos (730 millió forintos) pénzbüntetést kapott.

A vád szerint Navaz és a családja nem tudott elszámolni azoknak a pénzeknek az eredetével, amikből Londonban luxusingatlanokat vásárolt, és az adóbevallásában sem tüntette fel az összegeket. Az ítélet ellen fellebbezhet, de bírósági tárgyalások sora vár még rá, a mostani csak az első volt.

Navaz Sarif, a tavaly lemondott pakisztáni kormányfőFotó: Aamir Qureshi/AFP

Több mint 10 ezer rendőrt és a félkatonai szervezetek több száz tagját helyezték magas fokú készültségbe a kelet-pakisztáni Lahorban, ahová Navaz és a lánya este megérkezik – közölte a helyi tájékoztatási minisztérium.

A hatóságok előző nap bejelentették, hogy mind Navazt, mind a lányát az érkezés után azonnal helikopterrel a fővárosba, Iszlámábádba szállítják.

Lahorban – ami Navaz politikai bázisa – a rendőrség és a biztonsági erők a volt miniszterelnök pártjának, a Pakisztáni Muszlim Liga-Navaz (PML-N) több száz aktivistáját vették őrizetbe, mert a vezetőjük fogadására menetet terveztek a repülőtérre. A helyi közigazgatás lezáratta a légikikötőbe vezető utakat, hogy útját állja Navaz híveinek, akik meg akarták akadályozni a politikus őrizetbe vételét. (MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.