Szijjártó eszementnek tartja az ENSZ migrációs csomagját, ezért kilépne az elfogadási folyamatból

POLITIKA
2018 július 13., 15:18
comments 207

Szijjártó Péter pénteken New Yorkban, az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott tárgyalássorozatán kijelentette: „Magyarországnak ki kell lépnie az elfogadás folyamatából, világossá téve, hogy semmilyen módon nem tartja önmagára nézve irányadónak a csomag egyetlen intézkedését, iránymutatását sem.”

A miniszter szerint a globális migrációs csomag szövegének előkészítése most véget ér, és a szöveg kidolgozásával megbízott két társelnök az általuk elkészített javaslatot átadja az ENSZ-közgyűlés elnökének, aki pedig decemberben a marokkói Marrákesben megrendezendő állam- és kormányfői csúcstalálkozón annak elfogadására tesz javaslatot.

Szijjártó Péter szerint a végleges szövege teljesen ellentétes a józan ésszel, Magyarország érdekével és az európai biztonság helyreállításának szándékával. Azt mondta, a csomag „eszement módon kívánja ösztönözni a migrációs folyamatokat, kizárólag Afrika, Latin-Amerika és a kis szigetországok érdekeit vette figyelembe akkor, amikor a migrációt alapvető emberi jogként határozza meg. Ez egy hamis megközelítés”.

Hiányolta, hogy a csomag „egyáltalán nem törődik azon emberek létező alapvető emberi jogával, akik a saját hazájukban biztonságos és nyugodt körülmények között kívánnak élni”. Az sem tetszik a külügyminiszternek, hogy a szöveg szerint a középpontban az ember áll, mert szerinte ez nem így van, és a csomag „kizárólag a migránsok érdekeit veszi figyelembe".

Az MTI-nek arról is beszélt, hogy azzal, hogy a csomag előírja a tagállamoknak, hogy minden szolgáltatást adjanak meg minden menedékkérőnek, a migrációs útvonaluk minden pontján, és ezek a szolgáltatások legyenek egyenlők azokkal, amelyeket a saját állampolgáraiknak biztosítanak. Szerinte az előírásokat meghívásként értelmeznék, és újabb migrációs hullámok megindulását fogják kiváltani.

Szijjártó elmondta, hogy mivel a csomag előírja nemzeti programok megalkotását a végrehajtás érdekében, szerdán arra tesz előterjesztést a kormánynak, hogy Magyarország lépjen ki a globális migrációs csomag elfogadásának folyamatából, és tegye világossá, hogy semmilyen módon nem tartja önmagára nézve irányadónak a csomag egyetlen intézkedését vagy iránymutatását sem.

A magyar kormány már januárban belengette, hogy elindítja Magyarország kilépési folyamatát a tárgyalássorozatból, ha nem elégedett a javaslattal. És ahogy lenni szokott, nem sokkal később már köztéri plakátokkal kampányolt az ENSZ ellen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.