A nicaraguai kormányerők két egyetemistát megöltek, és kb. 20-at megsebesítettek azok közöl, akik egy templomba menekültek

2018 július 14., szombat 19:39
23

Nicaraguai kormányerők Managuában, az ország fővárosában két egyetemistát megöltek, és kb. húszat megsebesítettek azok közöl, akik egy katolikus templomban kerestek menedéket – közölték helyi egyházi források.

A rendőrök és paramilitáris erők több órán át lőtték az Isteni Irgalmasság-templomot, míg végre a katolikus egyház közvetítésére a bent rekedtek távozhattak onnan. Tüntető diákok, akik előzőleg a Nemzeti Autonóm Egyetemen elbarikádozták magukat, péntek este menekültek át a közeli templomba, a kormányerők közülük – szemtanúk szerint – kettőt fejbe lőttek: egyet a templom területén, társát pedig a templom előtt felállított barikádon.

Sebesült diákokat szállít kórházba egy mentőautó Managuában 2018. június 14-én. Fotó: Inti Ocon/AFP

Azokon a videókon, amiket a szintén a templomban tartózkodó helyi újságírók készítettek, a diákok kétségbeesett segélykiáltásait lehet hallani. Péntek éjjel a plébánia egyik papja, kezében a pápai zászlóval kijött a templomból, hogy kieszközölje a súlyos sebesültek és a Washington Post munkatársának távozását.

Nicaraguában április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta a tiltakozások az egész országra átterjedtek. A tüntetők Daniel Ortega elnök távozását követelik. Az egykori gerillavezér 1979 és 1990 között volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. A mostani mandátuma 2022. januárig tart.

Rendőrök a Managuától 35 km-re lévő Masayában az ellenzék 24 órás sztrájkja alatt 2018. június 13-án. Fotó: Inti Ocon/AFP

A tiltakozó mozgalom élén a diákok állnak. Április óta újra meg újra erőszakba torkolló összecsapásokra kerül sor a kormány támogatói és az ellenzéke között. Az összetűzésekben eddig több mint 270-en veszítették életüket. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt