Nem nyugtatta meg a gazdaságot, hogy Erdogan teljhatalmat kapott, a Fitch Ratings leminősítette Törökországot

gazdaság
2018 július 13., 22:02

Leminősítette Törökország eddig sem befektetési ajánlású államadós-osztályzatát pénteken a Fitch Ratings, mer úgy látja, hogy a török makrogazdasági stabilitásra egyre nagyobb kockázatot jelent a folyómérleg-hiány növekedése, a romló külső globális finanszírozási környezet, az inflációs megugrása és a török valuta árfolyamának zuhanásszerű gyengülésének hatása a nagy adósságtömeggel terhelt magánszektorra.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban jelentette be, hogy az eddigi BB pluszról egy fokozattal, BB-re rontotta Törökország hosszú futamidejű devizaadósságának besorolását. A cég az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A BB besorolás két fokozattal marad el a befektetési ajánlású sáv alapszintjének tekintett BBB mínusz minősítéstől.

A Fitch indoklása szerint az elmúlt hónapokban romlott a török gazdaságpolitika hitelessége, és a júniusi választások után megtett első szakpolitikai lépések csak növelték a bizonytalanságot. A hitelminősítő szerint ebben a környezetben nehéz lesz elérni még azt is, hogy a gazdaság csak puha landoláson menjen át.

A piacok a héten egyébként sem reagáltak jól arra, hogy a teljes teljhatalmat kapott Erdogan elnök a saját vejét nevezte ki gazdasági csúcsminiszternek, aki egyben az államkincstár vezetője is. A héten beiktatott elnök ismert arról, hogy utálja a magas kamatlábakat, ami szintén nyugtalanítja a piacokat, mert mostantól a jegybank elnökét is egyedül nevezheti ki.

Törökországra a három globális piacvezető hitelminősítő egyike sem tart már érvényben befektetési ajánlású szuverén besorolást, és az utóbbi hónapokban mindhárom leminősítette a török államadós-osztályzatot. A Standard & Poor's májusban BB-ről BB mínuszra, a Moody's Investors Service márciusban Ba1-ről Ba2-re - a Fitch új török osztályzatának megfelelő szintre - rontotta a török minősítést, májusban pedig ezt a besorolást is leminősítési felülvizsgálat alá vette. (Financial Times/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.