Az indiai hindu nacionalisták posztumusz elvennék Teréz anya érdemrendjét

külföld
2018 július 15., 07:10
comments 140

Több mint negyven évvel az adományozás után a kormányzó hindu nacionalista párt, a BJP képviselői posztumusz megfosztanák érdemrendjétől Teréz anyát. Az időközben szentté avatott apáca a hetvenes években kapta meg a legmagasabb rangú indiai érdemrendet, a Bharat Ratnát.

Teréz anya öröksége elég ellentmondásos. A rend, amit felállított, a Szeretet Misszionáriusai nagy botrányba keveredtek, miután kiderült, hogy a gondjaikra bízott árvákkal kereskedtek. Az indiai hatóságok szerint egy apáca és egy másik, a rendhez kötődő személy 550-1450 dollár közti összegért adta el az árvákat gyermektelen pároknak.

A rend visszavonására Subramanian Swamy, a BJP egyik vezető parlamenti képviselője tett javaslatot. Szerinte a gyerekkereskedelem csak az utolsó csepp a pohárban. Teréz anya hagyatékával kapcsolatban mások is éles kritikákat fogalmaztak meg. 2013-ban például három kanadai kutató jelentetett meg "Teréz anya sötét oldala" címen tanulmányt, amelyben többek között kiemelik, hogy Teréz anya dicsőítette az emberi szenvedést. Ez önmagában még tán nem baj, de emiatt a szegények és betegségben szenvedők, akik nála reméltek menedéket, nem kaptak megfelelő ellátást. És szerintük a szentté avatott apáca imádkozni ugyan nagyon szeretett a rászorulókért, de a jótékonysági szervezetéhez befolyó dollármilliókat már nem szerette rájuk költeni. (Via Global News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.