A kormány szerint nincs veszélyben a gyülekezési szabadság, hiszen már évek óta nem is vízágyúznak

POLITIKA
2018 július 17., 04:58
comments 223

Alaptalan politikai támadásoknak tartja az új, a gyülekezés és véleménynyilvánítás szabadságát a magánélet szentsége alá soroló gyülekezési szabályokat ért bírálatokat Hajas Barnabás, az igazságügyi minisztérium miniszteri biztosa, aki aztán a Magyar Időknek adott interjújában készségesen felsorolta, hogy szerinte mi számít mások magánéleti joga aránytalan sérelmének.

Például az, ha egy közszereplő saját háza előtt égetik el a fényképét, netán a hét minden napján, meghatározott időben "hangosan lejátszanak a lakása előtt valamilyen szöveget, zenét".

De azt is aránytalannak érzi, ha egy kisebb csoport tagjai egy épület előtt szidalmazza a ki-bejárókat.

Igaz, Hajas szerint az se tartozik bele a véleménynyilvánítás szabadságába, hogy másokba belefojtsák a szót. Szerinte "tőlünk nyugatra" sehol se gondolják úgy, hogy ez belefér - itt kell megjegyezzem, hogy de, ezért is szerveznek rá kivétel nélkül minden náci demonstrációra ellentüntetést, ahol aztán mindent megtesznek azért, hogy beléfojtsák a szót a szélsőségesekbe.

Legfőbb érve amellett, hogy nem kell félni, az volt, hogy az Orbán-kormány még sose küldött vízágyút az ellene - eddig békésen, rendzavarás nélkül - tüntetőkre, nem úgy, mint Gyurcsányék, akik szerinte 2006 őszén békés tüntetőkre szabadították rá a verőrendőröket. "A demonstrációk során is XXI. századi megoldásokat alkalmaz a rendőrség, kordont például alig látni" - mondta a Magyar Időknek, amely ma arról is beszámolt, hogy már harminc éve nem akasztottak fel senkit az országban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.