A dán Mosa Meat azt ígéri, 3 éven belül éttermekben is felhasználják a lombikhúst

Három éven belül már éttermekben is felhasználják a mesterségesen, laboratóriumi körülmények között előállított húst – jelentette be kedden az a dán cég, amelyik 5 éve a világ első olyan hamburgerét mutatta be, amelyhez a húst laboratóriumban hozták létre.

A Mosa Meatnek sikerült összegyűjtenie a fejlesztéshez 7,5 millió eurót (2,4 milliárd forintot). A két fő befektető a német M Ventures és a svájci központú európai húsfeldolgozó cég, a Bell Food Group volt. 

A Mosa Meat 2021-től tervezi első termékei – főleg a burgerekhez való marhahús – piacra dobását, az ipari méretű termelés beindítását 2-3 évvel későbbre időzítik. A számításaik szerint akkor 1 dollárba (277 forintba) kerül majd egy átlagos hamburgerpogácsa.

Környezetvédők szerint a világ egyre növekvő húsigényét nem lehet fenntarthatóan kielégíteni, mivel a marha-, sertés- és baromfihús előállítása sokkal nagyobb forrásokat igényel, mint a növényi alapú fehérjéké. A marhák ráadásul nagy mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki, ami hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Az előállító szerint nagy kihívás, hogy a lombikhús kinézetre, érzésre és ízre is hasonlítson a valódi húshoz.

A Mosa Meat a lombikeljáráshoz élő állatból vett kisebb sejtcsoportok mintáit használja. A sejteket laboratóriumban táplálják, hogy normális izomszövetté fejlődjenek. A vállalat állítása szerint egyetlen mintavétel sejtjeiből akár 80 ezer hamburgerhez való húst képesek előállítani.

Egyébként van olyan rabbi, aki szerint az így előállított disznóhús akár kóser is lehet, de erről a vélemények megoszlanak. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.