A dán Mosa Meat azt ígéri, 3 éven belül éttermekben is felhasználják a lombikhúst

gasztronómia
2018 július 18., 6:56
comments 62

Három éven belül már éttermekben is felhasználják a mesterségesen, laboratóriumi körülmények között előállított húst – jelentette be kedden az a dán cég, amelyik 5 éve a világ első olyan hamburgerét mutatta be, amelyhez a húst laboratóriumban hozták létre.

A Mosa Meatnek sikerült összegyűjtenie a fejlesztéshez 7,5 millió eurót (2,4 milliárd forintot). A két fő befektető a német M Ventures és a svájci központú európai húsfeldolgozó cég, a Bell Food Group volt. 

A Mosa Meat 2021-től tervezi első termékei – főleg a burgerekhez való marhahús – piacra dobását, az ipari méretű termelés beindítását 2-3 évvel későbbre időzítik. A számításaik szerint akkor 1 dollárba (277 forintba) kerül majd egy átlagos hamburgerpogácsa.

Környezetvédők szerint a világ egyre növekvő húsigényét nem lehet fenntarthatóan kielégíteni, mivel a marha-, sertés- és baromfihús előállítása sokkal nagyobb forrásokat igényel, mint a növényi alapú fehérjéké. A marhák ráadásul nagy mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki, ami hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Az előállító szerint nagy kihívás, hogy a lombikhús kinézetre, érzésre és ízre is hasonlítson a valódi húshoz.

A Mosa Meat a lombikeljáráshoz élő állatból vett kisebb sejtcsoportok mintáit használja. A sejteket laboratóriumban táplálják, hogy normális izomszövetté fejlődjenek. A vállalat állítása szerint egyetlen mintavétel sejtjeiből akár 80 ezer hamburgerhez való húst képesek előállítani.

Egyébként van olyan rabbi, aki szerint az így előállított disznóhús akár kóser is lehet, de erről a vélemények megoszlanak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt