Axios: Orbán kérésére Netanjáhú az elmúlt évben azért lobbizott, hogy Trump fogadja a Fidesz elnökét

Az Axios izraeli tisztségviselői forrásokból úgy tudja, hogy Benjámín Netanjáhú izraeli kormányfő a háttérben azon dolgozott, hogy megnyissa az ajtót a Trump-kormányban Orbán Viktor előtt.

.Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és vendége, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megtekinti a Dohány utcai zsinagógát 2017. július 19-én.Fotó: Kallos Bea/MTI/MTVA

Azt írják, az Obama-kormánnyal való hideg kapcsolat Donald Trump elnökségének első évében is kitartott, így – a jelenleg Izraelben tartózkodó – Orbán Viktor a lap forrásai szerint a tavaly júliusi találkozójukon megkérte Netanjáhút, hogy segítsen javítani a magyar-amerikai kapcsolatokat.

Izrael washingtoni nagykövete, Ron Dermer és más, izraeli külügyminisztériumi tisztviselők meg is keresték a Trump-kormány tagjait, hogy nyissanak új fejezetet Orbánnal. „Az üzenet, amit bárkinek elmondtunk, aki meghallgatja, az volt, hogy a Magyarországgal való kapcsolatok nagyon fontosak, és Izrael azt szeretné, ha az amerikai-magyar viszonyok melegebbek lennének” – mondta egy tisztségviselő.

Az izraeli miniszterelnök irodája tagadta, hogy Netanjáhú lobbizott volna Orbánnak Washingtonban. Az Axios szerint viszont az izraeli lobbizás gyümölcsöző volt: májusban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter fogadta Szijjártó Péter magyar külügyminisztert, amire évek óta nem volt példa, majd pár héttel később John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó találkozott Orbán egyik külpolitikai tanácsadójával. (Axios)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.