Ritkán látni ennyire kínos jelenetet a világpolitikában

külföld
2018 július 18., 07:27
comments 188

Tegnap mi is beszámoltunk Donald Trump pálfordulásáról, de videón nézni még erősebb élmény.

  • A lényeg röviden: az amerikai elnök Putyin mellett állva kijelentette, hogy ő inkább neki hisz, amikor tagadja az orosz beavatkozást a 2016-os elnökválasztásba, szemben a saját titkosszolgálataival és minisztereivel. Itt írtunk róla, hogy ezt többen egyenesen hazaárulásnak nevezték, és Trump pártjában, de még legelszántabb rajongói között is kiverte a biztosítékot.

Elég belepillantani, milyen reakciókat kapott Trump a kedvenc tévéjében, a trumpisták legfontosabb információforrásának számító Foxon. Az alábbi videó direkt a durvább értékeléséket gyűjti össze, voltak ennél megértőbb kommentárok is, de azért mégis azt kellett hallgatnia a rajongóinak, hogy a bálványuk gusztustalan, nem védett meg minket, nem bírt Putyin szemébe nézni, a busz alá lökte a nemzetet.

link Forrás

Egy nappal a találkozó után Trump visszavonta a sajtótájékoztatón tett legerősebb állítását. Konkrétan 

beismerte, hogy félrebeszélt, és véletlenül pont az ellenkezőjét mondta annak, amit szeretett volna.

Vagyis a sajtótájékoztatón elhangzottakkal szemben elfogadja a titkosszolgálatok közös értékelését arról, hogy az oroszok beavatkoztak az elnökválasztásba, és amúgy is megbízik a titkosszolgálatokban, „ahogy azt már számtalanszor elmondta”. (Ahogy elmondta ennek az ellenkezőjét is.)

A kármentő akciót eleve kissé komikussá teszi, hogy Trump a két sajtótájékoztató között kiküldött féltucat tweetet és adott két hosszabb interjút a Foxnak, de egyikben sem említette azt az apróságot, hogy az elnöksége egyik legpusztítóbb botrányát kiváltó mondata egyszerű baki volt. De maga a jelenet is párját ritkítóan kínos, ahogy 

Trump papírból olvassa fel a félrebeszélését beismerő, előre megírt szöveget,

ami azt a benyomást kelti, hogy képtelen elmondani egyedül néhány egyszerű mondatot. Íme:

link Forrás

A kulcsmondatban a would szó helyett a wouldn't szót kellett volna használnom - magyarázza. Putyin mellett állva ugyanis azt mondta a beavatkozásról: 

„Itt van Putyin elnök, aki épp most mondta, hogy nem Oroszország volt az. Én azt mondom, hogy nem látom annak okát/értelmét, hogy az (Oroszország) lett volna...”

Trump azt állítja, hogy valójában ezt akarta mondani:

„Itt van Putyin elnök, aki épp most mondta, hogy nem Oroszország volt az. Én azt mondom, hogy nem látom annak okát/értelmét, hogy miért ne az (Oroszország) lett volna...”

Ezt nyugodtan illesszék bele - biztatja Trump a riportereket, csak hát így az egész „gondolatmenetnek” nem sok értelme van. Arról nem is beszélve, hogy Trump a sajtótájékoztató egyéb pontjain is többször megkérdőjelezte az orosz beavatkozás titkosszolgálati értékelését. Ráadásul még a kármentő nyilatkozatban is azt mondja, amikor egy pillanatra felnéz a papírjaiból, hogy a beavatkozás felelőse akár Oroszország is lehetett, de 

„akár mások is”.

Ez ugye megint kétségbe vonja az amerikai titkosszolgálatok - és a törvényhozás és a saját kormánya - egyértelmű értékelését, hogy az oroszok voltak. De talán holnap megint tart egy új sajtótájékoztatót, amin kijelenti, hogy rosszul fogalmazott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.