Szlovákia kiadta Oroszországnak Aszlan Jangyijevet, aki a 2006-ban megölt csecsen terrorista, Samil Baszajev bandájának volt a tagja

Terrorizmus
2018 július 18., 08:46
comments 12

Szlovákia kiadta Oroszországnak Samil Baszajev néhai csecsen terrorista bandájának egy volt tagját, Aszlan Jangyijevet – közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtószolgálata.

Aszlan Jangyijev az FSZB videóján.
photo_camera Aszlan Jangyijev az FSZB videóján. Fotó: Szputnyik

A tájékoztatás szerint a körözött férfi 2006-ban részt vett több terrorcselekmény szervezésében és végrehajtásában házilag készített, nagy robbanóerejű pokolgépek használatával az észak-oszétiai főváros, Vlagyikavkaz parkjában és szórakozó központjában. A merényleteknek polgári áldozataik voltak.

Az 1978-ban született Jangyijev a büntetőjogi felelősségre vonás elől 2010-ben hamis okmányokkal külföldre menekült, és megpróbált törvényesen letelepedni Svájcban, Hollandiában és más európai országokban.

Egy évre rá, 2011-ben orosz tájékoztatás alapján Szlovákiában őrizetbe vették. A kiadatását az ügyvédei 7 éven keresztül az ellene emelt vádak megalapozatlanságára hivatkozva próbálták megakadályozni, de az orosz igazságügyi hatóságok által benyújtott bizonyítékok alapján Szlovákiában megszületett a döntés Jangyijev kiadatására. A férfit július 17-én, kedden Pozsonyból repülőn Moszkvába szállították. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.