Szlovákia kiadta Oroszországnak Aszlan Jangyijevet, aki a 2006-ban megölt csecsen terrorista, Samil Baszajev bandájának volt a tagja

Szlovákia kiadta Oroszországnak Samil Baszajev néhai csecsen terrorista bandájának egy volt tagját, Aszlan Jangyijevet – közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtószolgálata.

Aszlan Jangyijev az FSZB videóján.Fotó: Szputnyik

A tájékoztatás szerint a körözött férfi 2006-ban részt vett több terrorcselekmény szervezésében és végrehajtásában házilag készített, nagy robbanóerejű pokolgépek használatával az észak-oszétiai főváros, Vlagyikavkaz parkjában és szórakozó központjában. A merényleteknek polgári áldozataik voltak.

Az 1978-ban született Jangyijev a büntetőjogi felelősségre vonás elől 2010-ben hamis okmányokkal külföldre menekült, és megpróbált törvényesen letelepedni Svájcban, Hollandiában és más európai országokban.

Egy évre rá, 2011-ben orosz tájékoztatás alapján Szlovákiában őrizetbe vették. A kiadatását az ügyvédei 7 éven keresztül az ellene emelt vádak megalapozatlanságára hivatkozva próbálták megakadályozni, de az orosz igazságügyi hatóságok által benyújtott bizonyítékok alapján Szlovákiában megszületett a döntés Jangyijev kiadatására. A férfit július 17-én, kedden Pozsonyból repülőn Moszkvába szállították. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.