Szlovákia kiadta Oroszországnak Aszlan Jangyijevet, aki a 2006-ban megölt csecsen terrorista, Samil Baszajev bandájának volt a tagja

2018 július 18., szerda 6:46

Szlovákia kiadta Oroszországnak Samil Baszajev néhai csecsen terrorista bandájának egy volt tagját, Aszlan Jangyijevet – közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtószolgálata.

Aszlan Jangyijev az FSZB videóján. Fotó: Szputnyik

A tájékoztatás szerint a körözött férfi 2006-ban részt vett több terrorcselekmény szervezésében és végrehajtásában házilag készített, nagy robbanóerejű pokolgépek használatával az észak-oszétiai főváros, Vlagyikavkaz parkjában és szórakozó központjában. A merényleteknek polgári áldozataik voltak.

Az 1978-ban született Jangyijev a büntetőjogi felelősségre vonás elől 2010-ben hamis okmányokkal külföldre menekült, és megpróbált törvényesen letelepedni Svájcban, Hollandiában és más európai országokban.

Egy évre rá, 2011-ben orosz tájékoztatás alapján Szlovákiában őrizetbe vették. A kiadatását az ügyvédei 7 éven keresztül az ellene emelt vádak megalapozatlanságára hivatkozva próbálták megakadályozni, de az orosz igazságügyi hatóságok által benyújtott bizonyítékok alapján Szlovákiában megszületett a döntés Jangyijev kiadatására. A férfit július 17-én, kedden Pozsonyból repülőn Moszkvába szállították. (MTI)