Szlovákia kiadta Oroszországnak Aszlan Jangyijevet, aki a 2006-ban megölt csecsen terrorista, Samil Baszajev bandájának volt a tagja

Szlovákia kiadta Oroszországnak Samil Baszajev néhai csecsen terrorista bandájának egy volt tagját, Aszlan Jangyijevet – közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtószolgálata.

Aszlan Jangyijev az FSZB videóján.Fotó: Szputnyik

A tájékoztatás szerint a körözött férfi 2006-ban részt vett több terrorcselekmény szervezésében és végrehajtásában házilag készített, nagy robbanóerejű pokolgépek használatával az észak-oszétiai főváros, Vlagyikavkaz parkjában és szórakozó központjában. A merényleteknek polgári áldozataik voltak.

Az 1978-ban született Jangyijev a büntetőjogi felelősségre vonás elől 2010-ben hamis okmányokkal külföldre menekült, és megpróbált törvényesen letelepedni Svájcban, Hollandiában és más európai országokban.

Egy évre rá, 2011-ben orosz tájékoztatás alapján Szlovákiában őrizetbe vették. A kiadatását az ügyvédei 7 éven keresztül az ellene emelt vádak megalapozatlanságára hivatkozva próbálták megakadályozni, de az orosz igazságügyi hatóságok által benyújtott bizonyítékok alapján Szlovákiában megszületett a döntés Jangyijev kiadatására. A férfit július 17-én, kedden Pozsonyból repülőn Moszkvába szállították. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.