Zuckerberg szerint van helye a holokauszttagadásnak a Facebookon

TECH
2018 július 18., 21:53
comments 297

A Facebook alapítója a Recode szerkesztőjével, Kara Swisherrel beszélgetett egy podcastban arról, hogy mi az, amit ki kell szorítani a Facebook felületeiről, és mi az, ami maradhat. Mark Zuckerberg így beszélt a holokauszt-tagadásról a műsorban:

„Én zsidó vagyok, és kifejezetten bántónak találom, hogy emberek tagadják, hogy a holokauszt megtörtént, mégis azt hiszem, nem dolga a Facebooknak az ilyen vélemények és állítások tiltása, mert rengeteg dolog van, amit különböző emberek rosszul tudnak vagy gondolnak.”

photo_camera Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Zuckerberg úgy gondolja, hogy a holokausztot tagadók többsége nem szándékosan ferdít el történelmi tényeket, hanem ténylegesen azt gondolja, hogy a tudása pontos. Szerinte nehéz az emberek szándékait ismeretlenül megítélni, így inkább úgy hiszi, az helyes, ha ezeket az állításokat a Facebook nem távolítja el felületeiről.

Zuckerberg ezek után arról beszélt, hogy a különböző népirtásokról szóló, kifejezetten hamis információk terjesztését nem engedi a Facebook, és ha valaki hamis információkat gyűlöletkeltésre használ fel, azt szintén tiltják.

A Facebook alapítója valamelyest önellentmondásba keveredett, hiszen határozottan kijelentette, hogy a tudatosan terjesztett álhírek ellen továbbra is fellépnek majd, de azt a szembenállást nem oldotta fel, hogy az álhírek esetében miként igazolják a szándékosságot, ha például a népirtásokról szóló állítások esetében ezt nem látják bizonyíthatónak.

Zuckerberg később külön levélben volt kénytelen még egyszer aláhúzni Swishernek, hogy milyen mélyen nem ért egyet a holokausztot tagadókkal. Ugyanitt annyit tett hozzá az elmondottakhoz, hogy az álhíreket továbbra is figyelik, és a News Feed leminősíti azokat az információkat, amiket igaztalannak találnak. (Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.