Egyetlen, természetesen fideszes jelölt indul a szerencsi polgármester-választáson

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Pont nemrég írtunk Ágról, ahol egyetlen független jelölt indult a polgármesteri székért, de ez kevésbé meglepő az olyan 200 fős településeken, ahol általában nincsenek is pártok.

Szerencs viszont járási központ, 9 ezer lakosú város, mégis egyetlen jelölt neve lesz a szavazólapon jövő vasárnap.

Az időközi választást amúgy azért kellett kiírni, mert az ügyészség látókörébe került Mengyi Voldemort Roland helyére az eddigi szerencsi polgármestert, Koncz Ferencet választották be a parlamentbe. 

Random emléktábla a Fidesz nagyjainakFotó: Mengyi Roland / Facebook

Szerencsen a 2014-es önkormányzati választáson a 8 fős testületbe 8 fideszes képviselő került be, köszönhetően az úgynevezett kislistás rendszernek. Ez a 10 ezer fő alatti településeken alkalmazott módszer azt jelenti, hogy felírják az összes jelölt nevét a listára, és annyit lehet beikszelni, ahány képviselői hely van. Vagyis ha a legerősebb párt szavazói fegyelmezettek, akkor csak az ő jelöltjeik jutnak be.

A helyszínen riportozó Magyar Narancsnak a leköszönő polgármester kijelentette: 

„Ez a világ legigazságosabb rendszere. A szerencsiek döntöttek így, el kell fogadni.”

Ami azért nem egészen igaz. Az előző polgármester-választáson és az áprilisi országgyűlési választáson is 60 százalék körüli eredményt hozott a Fidesz, vagyis az önkormányzatban most 10-ből 4 szavazó képviselet nélkül marad. A Narancs a helyben legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik politikusánál érdeklődött, hogy miért nem vesznek részt a választáson. A válasz:

„Az ÁSZ-bírság miatt nem indulok, nincs pénzünk kampányolni.”

(Magyar Narancs)