Nem tud kormányt alakítani Orbán szlovén szövetségese

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Holnap lejár az a határidő, amit a szlovén államelnök szabott a kormányalakításra felkért Janez Janšának, de a választáson győztes Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke már ma jelezte, hogy nem tud eleget tenni a megbízásnak. 

Orbán Viktor szlovén szövetségese, a szintén bevándorlásellenes retorikájú Szlovén Demokrata Párt (SDS) június 3-án megnyerte ugyan a parlamenti választást, de nem szerzett többséget, csak 25 mandátumhoz jutott a 90 fős parlamentben.  Janez Janšával és pártjával viszont eddig elutasították az együttműködést a többségben lévő baloldali pártok. 

A nemrég alapított pártjával, a Marjan Sarec Listájával (LMS) 13 mandátumot szerző, ezzel második legerősebb pártot irányító Marjan Sarec is megpróbált összekovácsolni többséget, de a sokpárti baloldali-liberális koalíció sem jött össze. 

Jansa a felkérést visszautasító levelében reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező hetekben változhat a helyzet. „Ez a lehetőség mindig fennáll, mert a pártok többsége nem akar még egy előrehozott választást, akkor sem, ha kérdéses, hogy egy ilyen kormány mennyire lenne stabil vagy hatékony.” A megoldás egy nagykoalíció lehetne Jansa és Sarec pártja között, a leköszönő kormánypártok nélkül.  

A volt kormányfő Jansa nem túl népszerű a rivális pártok körében, korábban egyébként a korrupciós ügyei miatt bukott meg miniszterelnökként, és még börtönbüntetést is kapott. Az SDS közeli kapcsolatot ápol a Fidesszel, aktív az együttműködés Orbán és a szintén erősen menekültellenes Janša között. Orbán körei a szlovén médiában is terjeszkedni kezdtek, Habony Árpád egyik cége például a legnagyobb helyi tévétársaságban vásárolt magának részesedést. Az MSZP szerint Orbán azt tette Szlovéniában, amivel Sorost vádolja Magyarországon