Nem tud kormányt alakítani Orbán szlovén szövetségese

Holnap lejár az a határidő, amit a szlovén államelnök szabott a kormányalakításra felkért Janez Janšának, de a választáson győztes Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke már ma jelezte, hogy nem tud eleget tenni a megbízásnak. 

Orbán Viktor szlovén szövetségese, a szintén bevándorlásellenes retorikájú Szlovén Demokrata Párt (SDS) június 3-án megnyerte ugyan a parlamenti választást, de nem szerzett többséget, csak 25 mandátumhoz jutott a 90 fős parlamentben.  Janez Janšával és pártjával viszont eddig elutasították az együttműködést a többségben lévő baloldali pártok. 

A nemrég alapított pártjával, a Marjan Sarec Listájával (LMS) 13 mandátumot szerző, ezzel második legerősebb pártot irányító Marjan Sarec is megpróbált összekovácsolni többséget, de a sokpárti baloldali-liberális koalíció sem jött össze. 

Jansa a felkérést visszautasító levelében reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező hetekben változhat a helyzet. „Ez a lehetőség mindig fennáll, mert a pártok többsége nem akar még egy előrehozott választást, akkor sem, ha kérdéses, hogy egy ilyen kormány mennyire lenne stabil vagy hatékony.” A megoldás egy nagykoalíció lehetne Jansa és Sarec pártja között, a leköszönő kormánypártok nélkül.  

A volt kormányfő Jansa nem túl népszerű a rivális pártok körében, korábban egyébként a korrupciós ügyei miatt bukott meg miniszterelnökként, és még börtönbüntetést is kapott. Az SDS közeli kapcsolatot ápol a Fidesszel, aktív az együttműködés Orbán és a szintén erősen menekültellenes Janša között. Orbán körei a szlovén médiában is terjeszkedni kezdtek, Habony Árpád egyik cége például a legnagyobb helyi tévétársaságban vásárolt magának részesedést. Az MSZP szerint Orbán azt tette Szlovéniában, amivel Sorost vádolja Magyarországon

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.