Az idei volt a harmadik legforróbb június

Amióta feljegyzéseket készítünk az időjárásról, a 2018-as volt a harmadik legforróbb június. Az elmúlt években nem szokatlanok az ilyen rekordok, de míg az elmúlt években az El Niño indokolta a rekordokat, idén ez a periodikus időjárási jelenség nem melegítette a bolygót.

1880 óta így alakult a havi átlaghőmérséklet. A trend egyértelmű, a 21. században egyre forróbb a Föld.Fotó: NASA - közkincs

Vagyis az idei úgy lehet a lejegyzett meteorológia-történelem öt legmelegebb évének az egyike, hogy nincs semmilyen anomália, ami ezt indokolná.

Idén júniusban a NASA mérései szerint 0,77°C-kal volt melegebb a globális felszíni átlaghőmérséklet, mint az 1951-80 közti harminc év átlaga, így 1998-cal holtversenyben az idei a harmadik legforróbb július, csupán 2015-ben és 2016-ban mértek melegebbet.

Az idei június hozott egy rekordot is. Az omani Karajatban június 25-én a legalacsonyabb hőmérséklet 42,6 fok volt. Mondom, a legalacsonyabb, annál aznap csak melegebbet mértek.

Az idei nyár tehát újabb bizonyíték a globális felmelegedésre, és arra, hogy ez elsősorban az emberi tevékenység eredménye. (Via Axios)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.