Az NBA-ben játszó katalán sztárkosaras szabadidejében menekülteket ment a Földközi-tengeren

Marc Gasol egy katalán kosaras, aki jelenleg az amerikai NBA-ben játszik, a Memphis Grizzlies centere. Szabadidejében pedig idén nyáron egy spanyol NGO-hoz csatlakozva menekülteket ment meg a vízbefúlástól a Földközi-tengeren.

Múlt vasárnap egy kameruni nőt segített kihúzni a vízből, aki egy darab fába kapaszkodva hánykolódott akkor már két napja 90 mérföldre a líbiai partoktól, miután hajótörést szenvedett. Erről posztolt is a Twitterre.

“Fa és ruhdarabok úsztak a vízben. Aztán ott volt ez a nő, aki a könyökével kapaszkodott a fába. A szemei belemerültek az ürességbe. Gyenge volt és sokkban volt. Az utolsó erejével lógott azon a fadarabon 48 órán keresztül. Erre a nőre gondolok, az erejére, és dühöt érzek.” - mondta később a Guardiannak. Ha nem lépnek közbe, a nő perceken belül meghalt volna. Így is ki kellett húzniuk két testet a vízből, az egyik egy kisbabáé volt.

Gasol a nyári szünetre vállalta az önkénteskedést, eredetileg úgy gondolta, hogy nem fogja nagy dobra verni, de miután kihúzták a nőt, úgy döntött, mégis nyilvánosan fog beszélni róla. “Ez túl fontos ahhoz, hogy ne osszam meg a világgal” - mondta. A vízbefúlt csecsemőt például soha nem fogja tudni elfelejteni.

Fotó: -/AFP

“Képtelen vagyok megérteni, hogyan tud bárki is elfordulni ezektől az emberektől, akik itt haldokolnak a tengeren?” - kérdezte. “Hogyan tudjuk azt tettetni, hogy ez nem létezik?” - tette hozzá.

Az ENSZ adatai szerint idén 1443 ember hal meg vagy tűnik el, miközben megpróbál átkelni a Földközi-tengeren Európába. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.