Thaiföldnek elege van a barlangból szabadult gyerekeket zaklató külföldi újságírókból

külföld
2018 július 21., 13:10
comments 38

„Elszomorított, hogy az a külföldi média, amelyről feltételeztük, hogy tiszteletben tartja a gyerekek jogait és érdekeit, és amely általában magas szakmai elvárások mentén teszi a dolgát, ebben az esetben felelőtlenül és vállalhatatlanul viselkedik” -

idézi a CNN a thaiföldi igazságügyminiszter-helyettes, Tawatchai Thaikyo Facebook-bejegyzését.

Az ificsapat tagjai nem sokkal a kiszabadulásuk után
photo_camera Az ificsapat tagjai nem sokkal a kiszabadulásuk után Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP

A thaiföldi hatóságok általános véleménye az, hogy az országba érkezett nemzetközi újságírók nem tartják tiszteletben a komoly traumán átesett ifjúsági focicsapat játékosainak privátszféráját, és mindent megtesznek, hogy valamiképpen szóra bírják őket.

A thai ifjúsági focicsapat játékosai és edzője több mint két hetet töltöttek egy barlangban Chiang Rai tartományban, miután a lezúduló eső elvágta őket a kijárattól. Szerdán a csapat egy nagy közös sajtótájékoztatón már beszélt arról, milyen volt magukra hagyva várni a segítséget a barlang mélyén.

Az igazságügyminiszter-helyettes azt kérte a sajtó képviselőitől, hogy ugyanolyan sztenderdek szerint járjanak el, mint bármely más természeti krízishelyzet esetében, így például ne interjúzzanak a gyerekekkel úgy, hogy nincs jelen szakértő pszichiáter. „A gyerekek nagyon sérülékeny korban vannak és nagy traumán estek át, védelemre szorulnak. Nem nyitogathatjuk a sebeiket kedvünkre” - tette hozzá.

A hatóságok már a gyerekek kórházból történt kiengedése előtt kérték az újságírókat, hogy ne zaklassák a gyerekeket.

Chiang Rai tartomány kormányzója időközben már egy munkacsoport felállítására is javaslatot tett, hogy segítsenek megvédeni a gyerekek jogait a gyermekvédelmi törvény keretein belül, különös tekintettel az újságírók megkereséseire.

A gyerekvédelmi törvény megsértése akár 1800 dollárnak megfelelő bat büntetéssel, súlyos esetben akár fél évnyi elzárással sújtható. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.