Thaiföldnek elege van a barlangból szabadult gyerekeket zaklató külföldi újságírókból

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„Elszomorított, hogy az a külföldi média, amelyről feltételeztük, hogy tiszteletben tartja a gyerekek jogait és érdekeit, és amely általában magas szakmai elvárások mentén teszi a dolgát, ebben az esetben felelőtlenül és vállalhatatlanul viselkedik” - 

idézi a CNN a thaiföldi igazságügyminiszter-helyettes, Tawatchai Thaikyo Facebook-bejegyzését. 

Az ificsapat tagjai nem sokkal a kiszabadulásuk utánFotó: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP

A thaiföldi hatóságok általános véleménye az, hogy az országba érkezett nemzetközi újságírók nem tartják tiszteletben a komoly traumán átesett ifjúsági focicsapat játékosainak privátszféráját, és mindent megtesznek, hogy valamiképpen szóra bírják őket. 

A thai ifjúsági focicsapat játékosai és edzője több mint két hetet töltöttek egy barlangban Chiang Rai tartományban, miután a lezúduló eső elvágta őket a kijárattól. Szerdán a csapat egy nagy közös sajtótájékoztatón már beszélt arról, milyen volt magukra hagyva várni a segítséget a barlang mélyén. 

Az igazságügyminiszter-helyettes azt kérte a sajtó képviselőitől, hogy ugyanolyan sztenderdek szerint járjanak el, mint bármely más természeti krízishelyzet esetében, így például ne interjúzzanak a gyerekekkel úgy, hogy nincs jelen szakértő pszichiáter. „A gyerekek nagyon sérülékeny korban vannak és nagy traumán estek át, védelemre szorulnak. Nem nyitogathatjuk a sebeiket kedvünkre” - tette hozzá. 

A hatóságok már a gyerekek kórházból történt kiengedése előtt kérték az újságírókat, hogy ne zaklassák a gyerekeket. 

Chiang Rai tartomány kormányzója időközben már egy munkacsoport felállítására is javaslatot tett, hogy segítsenek megvédeni a gyerekek jogait a gyermekvédelmi törvény keretein belül, különös tekintettel az újságírók megkereséseire. 

A gyerekvédelmi törvény megsértése akár 1800 dollárnak megfelelő bat büntetéssel, súlyos esetben akár fél évnyi elzárással sújtható. (CNN)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.