Thaiföldnek elege van a barlangból szabadult gyerekeket zaklató külföldi újságírókból

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

„Elszomorított, hogy az a külföldi média, amelyről feltételeztük, hogy tiszteletben tartja a gyerekek jogait és érdekeit, és amely általában magas szakmai elvárások mentén teszi a dolgát, ebben az esetben felelőtlenül és vállalhatatlanul viselkedik” - 

idézi a CNN a thaiföldi igazságügyminiszter-helyettes, Tawatchai Thaikyo Facebook-bejegyzését. 

Az ificsapat tagjai nem sokkal a kiszabadulásuk utánFotó: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP

A thaiföldi hatóságok általános véleménye az, hogy az országba érkezett nemzetközi újságírók nem tartják tiszteletben a komoly traumán átesett ifjúsági focicsapat játékosainak privátszféráját, és mindent megtesznek, hogy valamiképpen szóra bírják őket. 

A thai ifjúsági focicsapat játékosai és edzője több mint két hetet töltöttek egy barlangban Chiang Rai tartományban, miután a lezúduló eső elvágta őket a kijárattól. Szerdán a csapat egy nagy közös sajtótájékoztatón már beszélt arról, milyen volt magukra hagyva várni a segítséget a barlang mélyén. 

Az igazságügyminiszter-helyettes azt kérte a sajtó képviselőitől, hogy ugyanolyan sztenderdek szerint járjanak el, mint bármely más természeti krízishelyzet esetében, így például ne interjúzzanak a gyerekekkel úgy, hogy nincs jelen szakértő pszichiáter. „A gyerekek nagyon sérülékeny korban vannak és nagy traumán estek át, védelemre szorulnak. Nem nyitogathatjuk a sebeiket kedvünkre” - tette hozzá. 

A hatóságok már a gyerekek kórházból történt kiengedése előtt kérték az újságírókat, hogy ne zaklassák a gyerekeket. 

Chiang Rai tartomány kormányzója időközben már egy munkacsoport felállítására is javaslatot tett, hogy segítsenek megvédeni a gyerekek jogait a gyermekvédelmi törvény keretein belül, különös tekintettel az újságírók megkereséseire. 

A gyerekvédelmi törvény megsértése akár 1800 dollárnak megfelelő bat büntetéssel, súlyos esetben akár fél évnyi elzárással sújtható. (CNN)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.