Thaiföldnek elege van a barlangból szabadult gyerekeket zaklató külföldi újságírókból

„Elszomorított, hogy az a külföldi média, amelyről feltételeztük, hogy tiszteletben tartja a gyerekek jogait és érdekeit, és amely általában magas szakmai elvárások mentén teszi a dolgát, ebben az esetben felelőtlenül és vállalhatatlanul viselkedik” - 

idézi a CNN a thaiföldi igazságügyminiszter-helyettes, Tawatchai Thaikyo Facebook-bejegyzését. 

Az ificsapat tagjai nem sokkal a kiszabadulásuk utánFotó: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP

A thaiföldi hatóságok általános véleménye az, hogy az országba érkezett nemzetközi újságírók nem tartják tiszteletben a komoly traumán átesett ifjúsági focicsapat játékosainak privátszféráját, és mindent megtesznek, hogy valamiképpen szóra bírják őket. 

A thai ifjúsági focicsapat játékosai és edzője több mint két hetet töltöttek egy barlangban Chiang Rai tartományban, miután a lezúduló eső elvágta őket a kijárattól. Szerdán a csapat egy nagy közös sajtótájékoztatón már beszélt arról, milyen volt magukra hagyva várni a segítséget a barlang mélyén. 

Az igazságügyminiszter-helyettes azt kérte a sajtó képviselőitől, hogy ugyanolyan sztenderdek szerint járjanak el, mint bármely más természeti krízishelyzet esetében, így például ne interjúzzanak a gyerekekkel úgy, hogy nincs jelen szakértő pszichiáter. „A gyerekek nagyon sérülékeny korban vannak és nagy traumán estek át, védelemre szorulnak. Nem nyitogathatjuk a sebeiket kedvünkre” - tette hozzá. 

A hatóságok már a gyerekek kórházból történt kiengedése előtt kérték az újságírókat, hogy ne zaklassák a gyerekeket. 

Chiang Rai tartomány kormányzója időközben már egy munkacsoport felállítására is javaslatot tett, hogy segítsenek megvédeni a gyerekek jogait a gyermekvédelmi törvény keretein belül, különös tekintettel az újságírók megkereséseire. 

A gyerekvédelmi törvény megsértése akár 1800 dollárnak megfelelő bat büntetéssel, súlyos esetben akár fél évnyi elzárással sújtható. (CNN)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.