Elkaszálták a független magyar vidéki sajtó megerősítéséről szóló amerikai pályázatot

POLITIKA
2018 július 22., 17:46
comments 201

Az amerikai külügyminisztérium tavaly kiírt egy pályázatot Az objektív média támogatása Magyarországon címmel. Ennek keretében 700 ezer dollárt, azaz kb. 190 millió forintot öntöttek volna a magyar vidéki sajtóba, miután Mészáros Lőrinc médiabirodalmának terjeszkedése után minden megyei lap Fidesz-oligarchák kezébe került.

A Fidesz és a magyar kormány ki is akadt az amerikai tervek miatt, David Kostelancik nagykövetségi ügyvivőt Szijjártó Péter bekérette a Külügyminisztériumba, az akkor még frakcióvezetőként dolgozó Gulyás Gergely pedig azt mondta, az USA ezzel be akar avatkozni a magyar politikába.

A pályázatnak azonban egy ideje késik az eredményhirdetése. Most kiderült, hogy azért, mert nem is lesz eredményhirdetés, eredménytelenül zárult a projekt.

Az Index hosszú cikkben elemzi a dolog hátterét, forrásaik szerint az történt, hogy tavaly a még Obama elnöksége idején kinevezett amerikai külügyi apparátus úgy találta ki, és próbálta keresztülvinni a pályázatot, hogy abba a külügy új, Trump idején kinevezett vezetését nem avatták be, így a pályázat eleve kudarcra volt ítélve.

„Semmi sem került le a napirendről, a benyújtott pályázatok alapos vizsgálatát követően azonban az amerikai külügyminisztérium úgy döntött, más megközelítést alkalmaz”

-  mondta szombaton a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja, Richard Damstra a Nyomtass te is! hetilapnak. Kijelentése alapján elképzelhető, hogy valamilyen formában lesz még hasonló projekt, de ennek a 190 milliós pályázatnak, úgy tűnik, egy időre vége.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.