Elkaszálták a független magyar vidéki sajtó megerősítéséről szóló amerikai pályázatot

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az amerikai külügyminisztérium tavaly kiírt egy pályázatot Az objektív média támogatása Magyarországon címmel. Ennek keretében 700 ezer dollárt, azaz kb. 190 millió forintot öntöttek volna a magyar vidéki sajtóba, miután Mészáros Lőrinc médiabirodalmának terjeszkedése után minden megyei lap Fidesz-oligarchák kezébe került.

A Fidesz és a magyar kormány ki is akadt az amerikai tervek miatt, David Kostelancik nagykövetségi ügyvivőt Szijjártó Péter bekérette a Külügyminisztériumba, az akkor még frakcióvezetőként dolgozó Gulyás Gergely pedig azt mondta, az USA ezzel be akar avatkozni a magyar politikába.

A pályázatnak azonban egy ideje késik az eredményhirdetése. Most kiderült, hogy azért, mert nem is lesz eredményhirdetés, eredménytelenül zárult a projekt.

Az Index hosszú cikkben elemzi a dolog hátterét, forrásaik szerint az történt, hogy tavaly a még Obama elnöksége idején kinevezett amerikai külügyi apparátus úgy találta ki, és próbálta keresztülvinni a pályázatot, hogy abba a külügy új, Trump idején kinevezett vezetését nem avatták be, így a pályázat eleve kudarcra volt ítélve.

„Semmi sem került le a napirendről, a benyújtott pályázatok alapos vizsgálatát követően azonban az amerikai külügyminisztérium úgy döntött, más megközelítést alkalmaz”

-  mondta szombaton a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja, Richard Damstra a Nyomtass te is! hetilapnak. Kijelentése alapján elképzelhető, hogy valamilyen formában lesz még hasonló projekt, de ennek a 190 milliós pályázatnak, úgy tűnik, egy időre vége.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.