Elkaszálták a független magyar vidéki sajtó megerősítéséről szóló amerikai pályázatot

Az amerikai külügyminisztérium tavaly kiírt egy pályázatot Az objektív média támogatása Magyarországon címmel. Ennek keretében 700 ezer dollárt, azaz kb. 190 millió forintot öntöttek volna a magyar vidéki sajtóba, miután Mészáros Lőrinc médiabirodalmának terjeszkedése után minden megyei lap Fidesz-oligarchák kezébe került.

A Fidesz és a magyar kormány ki is akadt az amerikai tervek miatt, David Kostelancik nagykövetségi ügyvivőt Szijjártó Péter bekérette a Külügyminisztériumba, az akkor még frakcióvezetőként dolgozó Gulyás Gergely pedig azt mondta, az USA ezzel be akar avatkozni a magyar politikába.

A pályázatnak azonban egy ideje késik az eredményhirdetése. Most kiderült, hogy azért, mert nem is lesz eredményhirdetés, eredménytelenül zárult a projekt.

Az Index hosszú cikkben elemzi a dolog hátterét, forrásaik szerint az történt, hogy tavaly a még Obama elnöksége idején kinevezett amerikai külügyi apparátus úgy találta ki, és próbálta keresztülvinni a pályázatot, hogy abba a külügy új, Trump idején kinevezett vezetését nem avatták be, így a pályázat eleve kudarcra volt ítélve.

„Semmi sem került le a napirendről, a benyújtott pályázatok alapos vizsgálatát követően azonban az amerikai külügyminisztérium úgy döntött, más megközelítést alkalmaz”

-  mondta szombaton a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja, Richard Damstra a Nyomtass te is! hetilapnak. Kijelentése alapján elképzelhető, hogy valamilyen formában lesz még hasonló projekt, de ennek a 190 milliós pályázatnak, úgy tűnik, egy időre vége.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.