Jöhet az azonos neműek házassága Kubában

külföld
2018 július 22., 03:28
comments 49

Az új kubai alkotmány megnyitná az utat az azonos neműek házassága előtt 

- közölte szombaton Homero Acosta, a kubai államtanács titkára az alkotmánytervezet parlamenti beterjesztésekor. 

Meleg büszkeség Havanában
photo_camera Meleg büszkeség Havanában Fotó: YAMIL LAGE/AFP

Kuba kommunista - és macsó - társadalmában az 1959-es forradalom után üldözték a homoszexuálisokat, sokukat kényszermunkatáborba zárták. Fidel Castro később bocsánatot kért az intézményes homofóbiáért. Részben Castro unokahúgának, Mariela Castrónak a közbenjárására pedig az utóbbi évtizedben az ország nagy utat tett meg a melegek jogainak érvényesítése terén, de az azonos neműek házasságának elismeréséig még nem jutottak el. 

Az új alkotmányban már két személy - nem pedig egy nő és egy férfi - egyesüléseként határoznák meg a házasságot. 

Acosta szerint ez megerősíti az emberek egyenlőségének és az igazságosságnak az elvét. Hozzátette, hogy az alkotmány népszavazás általi jóváhagyása után még törvénymódosításokra lesz szükség a melegházasság lehetővé tételéhez - írja az MTI.

Mariela Castro, a kuba elnnök, Raúl Castro lánya
photo_camera Mariela Castro, a kuba elnnök, Raúl Castro lánya Fotó: Guillermo Nova/dpa Picture-Alliance/AFP

Kuba lépése beleillik abba a latin-amerikai tendenciába, hogy az egyházak tiltakozása ellenére egyre több országban engedélyezik az azonos neműek házasságát - állapította meg a Reuters. Így volt ez Argentínában, Brazíliában, Kolumbiában, Uruguayban és Mexikó egyes részein. Kubában is öt protestáns egyház közös nyilatkozatot adott ki júniusban, amelyben kijelentették, hogy a Biblia szerint házasságot kizárólag egy nő és egy férfi köthet. 

Ha a képviselők elfogadják az alkotmánytervezetet, akkor azt népszavazásra bocsájtják - ami, ugye, Magyarországon szintén elképzelhetetlen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.