Jöhet az azonos neműek házassága Kubában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az új kubai alkotmány megnyitná az utat az azonos neműek házassága előtt 

- közölte szombaton Homero Acosta, a kubai államtanács titkára az alkotmánytervezet parlamenti beterjesztésekor. 

Meleg büszkeség HavanábanFotó: YAMIL LAGE/AFP

Kuba kommunista - és macsó - társadalmában az 1959-es forradalom után üldözték a homoszexuálisokat, sokukat kényszermunkatáborba zárták. Fidel Castro később bocsánatot kért az intézményes homofóbiáért. Részben Castro unokahúgának, Mariela Castrónak a közbenjárására pedig az utóbbi évtizedben az ország nagy utat tett meg a melegek jogainak érvényesítése terén, de az azonos neműek házasságának elismeréséig még nem jutottak el. 

Az új alkotmányban már két személy - nem pedig egy nő és egy férfi - egyesüléseként határoznák meg a házasságot. 

Acosta szerint ez megerősíti az emberek egyenlőségének és az igazságosságnak az elvét. Hozzátette, hogy az alkotmány népszavazás általi jóváhagyása után még törvénymódosításokra lesz szükség a melegházasság lehetővé tételéhez - írja az MTI.

Mariela Castro, a kuba elnnök, Raúl Castro lányaFotó: Guillermo Nova/dpa Picture-Alliance/AFP

Kuba lépése beleillik abba a latin-amerikai tendenciába, hogy az egyházak tiltakozása ellenére egyre több országban engedélyezik az azonos neműek házasságát - állapította meg a Reuters. Így volt ez Argentínában, Brazíliában, Kolumbiában, Uruguayban és Mexikó egyes részein. Kubában is öt protestáns egyház közös nyilatkozatot adott ki júniusban, amelyben kijelentették, hogy a Biblia szerint házasságot kizárólag egy nő és egy férfi köthet. 

Ha a képviselők elfogadják az alkotmánytervezetet, akkor azt népszavazásra bocsájtják - ami, ugye, Magyarországon szintén elképzelhetetlen.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.