Egy régi kenyereskosárból került elő David Bowie első demója

ZENE
2018 július 23., 09:41
comments 21

Egy öreg kenyereskosárból előkerült David Bowie első demófelvétele, amin az akkor még csak 16 éves zenész egy kis londoni stúdióban rögzített magnószalagon énekel az első együttesével. A felvételen – ami a Guardian szerint akár 10 ezer fontért (3,6 millió forintért) is elkelhet egy aukción – Bowie az I Never Dreamed című számot adja elő a zenekarával. A The Konrads a Decca lemezvállalatnak készítette a demót, de sem ez a próbálkozás, sem egy következő nem nyerte el a kiadó tetszését, Bowie pedig hamarosan otthagyta a bandát művészi ellentétekre hivatkozva.

David Jones már David Bowie-ként mint Ziggy Stardust énekel 1973-ban.
photo_camera David Jones már David Bowie-ként mint Ziggy Stardust énekel 1973-ban. Fotó: Mainman/Bewlay Bros/Collection Christophel

A felvételt David Hadfield találta meg, aki a The Konrads dobosa és menedzsere volt. A szalag akkor került elő, amikor költözés miatt kiürítette a házát, és kirámolta a garázs fölötti tárolót is. A demó nagyapja egykori kenyereskosarában pihent más holmikkal, fényképekkel, vázlatokkal, levelekkel együtt. Hadfield felidézte, hogy a The Konrads ügynöke, Eric Easton kérte fel őket a demó elkészítésére, amihez Mordenben az RG Jones stúdiót foglalták le. Bowie – aki akkor még az eredeti nevén, David Jonesként szerepelt – a banda többi tagjával írt számokat a felvételhez. Hadfield így emlékszik a történtekre:

„Úgy döntöttünk, hogy néhány gitárszámot és egy eredeti dalt veszünk fel. Az I Never Dreamed című számot választottam, mivel ez volt a legerősebb. David vezette a vokált, hogy a legjobban szólaljon meg a szám. Tehát ez lett a legelső felvétel, amin David Jones énekelt, 55 évvel ezelőtt.”

Bowie 2016 januárjában halt meg rákban, két nappal a 25. stúdióalbuma, a Blackstar megjelenése után, a 69. születésnapján. A személyes műgyűjteményének árverése – amin Frank Auerbach és Damien Hirst munkáira is lehetett licitálni – több mint 33 millió font (12 milliárd forint) bevétellel zárult a Sotheby's aukciósháznál. Hadfield relikviáját szeptemberben az Omega Auctions bocsátja árverésre Newton-le-Willowsban. Paul Fairweather, az árverés vezetője „teljesen új, zenetörténetileg jelentős” darabnak nevezte az eredeti magnószalagot, ami egy olyan zenész első felvételét tartalmazza, aki később szupersztárrá vált. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.