Egy régi kenyereskosárból került elő David Bowie első demója

Egy öreg kenyereskosárból előkerült David Bowie első demófelvétele, amin az akkor még csak 16 éves zenész egy kis londoni stúdióban rögzített magnószalagon énekel az első együttesével. A felvételen – ami a Guardian szerint akár 10 ezer fontért (3,6 millió forintért) is elkelhet egy aukción – Bowie az I Never Dreamed című számot adja elő a zenekarával. A The Konrads a Decca lemezvállalatnak készítette a demót, de sem ez a próbálkozás, sem egy következő nem nyerte el a kiadó tetszését, Bowie pedig hamarosan otthagyta a bandát művészi ellentétekre hivatkozva.

David Jones már David Bowie-ként mint Ziggy Stardust énekel 1973-ban.Fotó: Mainman/Bewlay Bros/Collection Christophel

A felvételt David Hadfield találta meg, aki a The Konrads dobosa és menedzsere volt. A szalag akkor került elő, amikor költözés miatt kiürítette a házát, és kirámolta a garázs fölötti tárolót is. A demó nagyapja egykori kenyereskosarában pihent más holmikkal, fényképekkel, vázlatokkal, levelekkel együtt. Hadfield felidézte, hogy a The Konrads ügynöke, Eric Easton kérte fel őket a demó elkészítésére, amihez Mordenben az RG Jones stúdiót foglalták le. Bowie – aki akkor még az eredeti nevén, David Jonesként szerepelt – a banda többi tagjával írt számokat a felvételhez. Hadfield így emlékszik a történtekre:

„Úgy döntöttünk, hogy néhány gitárszámot és egy eredeti dalt veszünk fel. Az I Never Dreamed című számot választottam, mivel ez volt a legerősebb. David vezette a vokált, hogy a legjobban szólaljon meg a szám. Tehát ez lett a legelső felvétel, amin David Jones énekelt, 55 évvel ezelőtt.”

Bowie 2016 januárjában halt meg rákban, két nappal a 25. stúdióalbuma, a Blackstar megjelenése után, a 69. születésnapján. A személyes műgyűjteményének árverése – amin Frank Auerbach és Damien Hirst munkáira is lehetett licitálni – több mint 33 millió font (12 milliárd forint) bevétellel zárult a Sotheby's aukciósháznál. Hadfield relikviáját szeptemberben az Omega Auctions bocsátja árverésre Newton-le-Willowsban. Paul Fairweather, az árverés vezetője „teljesen új, zenetörténetileg jelentős” darabnak nevezte az eredeti magnószalagot, ami egy olyan zenész első felvételét tartalmazza, aki később szupersztárrá vált. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.