Az albán hatóságok lefoglalták a volt főügyész teljes vagyonát

Az albán hatóságok lefoglalták Adriatik Llalla volt főügyész teljes vagyonát, az ellene korrupció és pénzmosás miatt folyó büntetőjogi eljárásban – közölte az ügyészség.

Llalla 2017 novemberéig töltötte be a főügyészi tisztséget, és a helyi sajtó szerint az ország legbefolyásosabb emberei közé tartozott, sokan tartottak tőle.

Forrás: Youtube

A durresi ügyészség még az idén áprilisban indított büntetőjogi eljárást a volt főügyész ellen, mert az nem volt hajlandó vagyonnyilatkozatot tenni. Később pénzmosással is megvádolták, miután kiderült, hogy Llalla készpénzt próbált meg kicsempészni az országból. Az ügyészség most a tulajdonában lévő ingóságokat és ingatlanokat foglalta le 800 ezer euró értékben.

Albánia 2014 óta az Európai Unió tagjelöltje. Az Európai Bizottság még áprilisban tett javaslatot az albán és a macedón csatlakozási tárgyalások megindítására. Egyik feltételeként Brüsszel az igazságszolgáltatást is átszövő korrupció elleni harcot szabta meg. A tiranai vezetés, hogy mihamarabb elkezdje a tárgyalásokat, több reformot indított el, például átvilágítja az ügyészeket és bírákat, de még sok a teendő a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben is.

Több tagállam azonnal jóvá is hagyta volna a csatlakozási tárgyalások elkezdését, főleg a görög-macedón névvita rendezésének sikerét látva, de mások – elsősorban Franciaország és Hollandia – ezt ellenezték, és végül a feltételes hozzájárulás lett a kompromisszum. A csatlakozási tárgyalások így csak jövő júniusban kezdődhetnek meg. A tagállami kormányokat tömörítő tanács felszólította az Európai Bizottságot, hogy addig is kövesse szorosan figyelemmel a reformintézkedéseket az országban. (MTI)