Az EU 111 millió euróra bírságolt négy nagy háztartási elektronikai céget, mert fenyegették az online kereskedőket, hogy ne merjék olcsóbban adni a termékeiket

gazdaság
2018 július 24., 17:33
comments 155

Az Európai Bizottság 111 millió euróra büntetett négy háztartási elektronikai eszközöket gyártó vállalatot, mert ítéletük szerint árakat egyeztettek egymással, illetve befolyásolták az online kereskedőket, hogy milyen árakon kínálhatják termékeiket.

Az ítélet az Asus-t, a Denon & Marantz-t, a Philipst és a Pioneert érinti. A négy vállalat az EB döntése szerint volt, hogy fenyegette, illetve büntette az online viszonteladókat, ha nem az általuk megszabott árat alkalmazták.

Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa kedden elmondta, hogy az ismert gyártók 2011 és 2015 között helyeztek nyomást az online kereskedőkre, hogy ezzel biztosítsák termékeiknek a magasabb árat. Emiatt pedig több millió európai vásárló fizethetett magasabb árat többek között konyhai eszközökért, hajszárítókért, számítógépekért, fejhallgatókért és egyéb termékekért. Ez pedig az EU trösztellenes jogszabályai szerint jogsértő magatartás volt.

Mind a négy vállalat jelentősen, 40-50 százalékkal enyhített büntetést kapott, mert a vizsgálat során együttműködtek a hatóságokkal: az Asus így 63,5 millió eurót, a Denon & Marantz 7,7 milliót, a Philips 29,8 milliót, míg a Pioneer 10,2 millió eurót fizethet be az EU-nak. (CNBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.