Az EU 111 millió euróra bírságolt négy nagy háztartási elektronikai céget, mert fenyegették az online kereskedőket, hogy ne merjék olcsóbban adni a termékeiket

Az Európai Bizottság 111 millió euróra büntetett négy háztartási elektronikai eszközöket gyártó vállalatot, mert ítéletük szerint árakat egyeztettek egymással, illetve befolyásolták az online kereskedőket, hogy milyen árakon kínálhatják termékeiket.

Az ítélet az Asus-t, a Denon & Marantz-t, a Philipst és a  Pioneert érinti. A négy vállalat az EB döntése szerint volt, hogy fenyegette, illetve büntette az online viszonteladókat, ha nem az általuk megszabott árat alkalmazták. 

Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa kedden elmondta, hogy az ismert gyártók 2011 és 2015 között helyeztek nyomást az online kereskedőkre, hogy ezzel biztosítsák termékeiknek a magasabb árat. Emiatt pedig több millió európai vásárló fizethetett magasabb árat többek között konyhai eszközökért, hajszárítókért, számítógépekért, fejhallgatókért és egyéb termékekért. Ez pedig az EU trösztellenes jogszabályai szerint jogsértő magatartás volt. 

Mind a négy vállalat jelentősen, 40-50 százalékkal enyhített büntetést kapott, mert a vizsgálat során együttműködtek a hatóságokkal: az Asus így 63,5 millió eurót, a Denon & Marantz 7,7 milliót, a Philips 29,8 milliót, míg a Pioneer 10,2 millió eurót fizethet be az EU-nak. (CNBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.