Az EU 111 millió euróra bírságolt négy nagy háztartási elektronikai céget, mert fenyegették az online kereskedőket, hogy ne merjék olcsóbban adni a termékeiket

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az Európai Bizottság 111 millió euróra büntetett négy háztartási elektronikai eszközöket gyártó vállalatot, mert ítéletük szerint árakat egyeztettek egymással, illetve befolyásolták az online kereskedőket, hogy milyen árakon kínálhatják termékeiket.

Az ítélet az Asus-t, a Denon & Marantz-t, a Philipst és a  Pioneert érinti. A négy vállalat az EB döntése szerint volt, hogy fenyegette, illetve büntette az online viszonteladókat, ha nem az általuk megszabott árat alkalmazták. 

Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa kedden elmondta, hogy az ismert gyártók 2011 és 2015 között helyeztek nyomást az online kereskedőkre, hogy ezzel biztosítsák termékeiknek a magasabb árat. Emiatt pedig több millió európai vásárló fizethetett magasabb árat többek között konyhai eszközökért, hajszárítókért, számítógépekért, fejhallgatókért és egyéb termékekért. Ez pedig az EU trösztellenes jogszabályai szerint jogsértő magatartás volt. 

Mind a négy vállalat jelentősen, 40-50 százalékkal enyhített büntetést kapott, mert a vizsgálat során együttműködtek a hatóságokkal: az Asus így 63,5 millió eurót, a Denon & Marantz 7,7 milliót, a Philips 29,8 milliót, míg a Pioneer 10,2 millió eurót fizethet be az EU-nak. (CNBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.