"Hála az égnek ott volt a tenger, a hátunkat már égette a tűz", mesélték a görög erdőtűz túlélői

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Drámaivá vált a helyzet a görögországi Attikában, Athén környékén, ahol hatalmas erdőtüzek pusztítanak, és teljesen körbezártak egy üdülőtelepet, az Athéntól mindössze 40 kilométernyire levő, tengerparti Matit. A külvilágtól teljesen elvágott üdülőtelepen sokan a tengerbe menekültek a lángok elől.

Fotó: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Dimitrisz Canakopulosz kormányszóvivő kedd hajnali tájékoztatása szerint a pusztító erdőtüzek eddig legalább 24 ember életét követelték. Tájékoztatása szerint 104-en, köztük 16 gyermek sérült meg, 11 sérült állapota súlyos.

A hatóságok tengeri mentőakciót is indítottak tíz turista után, akik hajóval menekültek a tűz fogságából, de nyomuk veszett.

Fotó: VALERIE GACHE/AFP

Mások is a tengerben találtak menedéket. "Hála Istennek a tenger ott volt, és mi bementünk a vízbe, mert a lángok a víz felé kergettek minket. Már égették a hátunkat, mi meg belevetettük magunkat a vízbe. Azt mondtam magamnak, Istenem, rohannunk kell az életünkért" - mesélte Kosztasz Laganosz, aki a lángoktól körülzárt Matiból menekült meg.

Fotó: Ayhan Mehmet/Anadolu Agency

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök boszniai látogatását megszakítva tért haza koordinálni a mentést. "Minden emberileg telhetőt megteszünk a megfékezéséért" - mondta. Tájékoztatása szerint minden katasztrófavédelmi és mentőalakulatot mozgósítottak, emellett kormánya az európai országok segítségét kérte. Főleg helikopterekre és tűzoltókra volna szükség. Olaszország, Németország, Lengyelország és Olaszország már küldött is repülőket, tűzoltóautókat és tűzoltókat. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.