"Hála az égnek ott volt a tenger, a hátunkat már égette a tűz", mesélték a görög erdőtűz túlélői

külföld
2018 július 24., 04:23
comments 63

Drámaivá vált a helyzet a görögországi Attikában, Athén környékén, ahol hatalmas erdőtüzek pusztítanak, és teljesen körbezártak egy üdülőtelepet, az Athéntól mindössze 40 kilométernyire levő, tengerparti Matit. A külvilágtól teljesen elvágott üdülőtelepen sokan a tengerbe menekültek a lángok elől.

photo_camera Fotó: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Dimitrisz Canakopulosz kormányszóvivő kedd hajnali tájékoztatása szerint a pusztító erdőtüzek eddig legalább 24 ember életét követelték. Tájékoztatása szerint 104-en, köztük 16 gyermek sérült meg, 11 sérült állapota súlyos.

A hatóságok tengeri mentőakciót is indítottak tíz turista után, akik hajóval menekültek a tűz fogságából, de nyomuk veszett.

photo_camera Fotó: VALERIE GACHE/AFP

Mások is a tengerben találtak menedéket. "Hála Istennek a tenger ott volt, és mi bementünk a vízbe, mert a lángok a víz felé kergettek minket. Már égették a hátunkat, mi meg belevetettük magunkat a vízbe. Azt mondtam magamnak, Istenem, rohannunk kell az életünkért" - mesélte Kosztasz Laganosz, aki a lángoktól körülzárt Matiból menekült meg.

photo_camera Fotó: Ayhan Mehmet/Anadolu Agency

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök boszniai látogatását megszakítva tért haza koordinálni a mentést. "Minden emberileg telhetőt megteszünk a megfékezéséért" - mondta. Tájékoztatása szerint minden katasztrófavédelmi és mentőalakulatot mozgósítottak, emellett kormánya az európai országok segítségét kérte. Főleg helikopterekre és tűzoltókra volna szükség. Olaszország, Németország, Lengyelország és Olaszország már küldött is repülőket, tűzoltóautókat és tűzoltókat. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.