Nincs többé ingyen ebéd a Facebook központjában

A Facebook idén ősszel fog egy új központba költözni, a San Francisco-i öböl déli végén fekvő Mountain View városában. A költözéssel egy komoly változás is be fog állni a világ egyik legismertebb techcégének életében: szakítva a Szilícium-völgyben ismert szokásokkal, a vállalat többet nem adhat ingyen ebédet az épületben dolgozó mintegy 2000 alkalmazottjának. 

Ez nem a Facebook saját döntése: Mountain View önkormányzata döntött úgy, hogy az apró városba költöző cégek többet nem biztosíthatnak teljesen ingyenes ellátást munkavállalóiknak a székházaikon belül. A döntéssel a helyi vállalkozókat segítenék. Erről amúgy még 2014-ben született döntés a helyi képviselő-testületben, csak akkor kevés figyelem jutott rá, hiszen még évek voltak hátra a Facebook központjának elkészültéig. 

A városban működő éttermek korábban már panaszkodtak amiatt, hogy a város legnagyobb foglalkoztatója, a Google ingyenes étkezést biztosít, ezzel pedig árt az üzletüknek. Erre született válaszként a módosítás, ami az újonnan érkező cégeket érinti. 

Az új szabályozás értelmében a vállalkozások épületein belül a cégek az ebédeket maximum az ár 50 százalékáig támogathatják, teljesen ingyenes étkezést pedig csak akkor biztosíthat a Facebook, ha azt az alkalmazottak mások számára is elérhető, városi étteremben fogyasztják el. 

A törvényalkotásban résztvevő egykori polgármester, Michael Kasperzak elmondása szerint a lépés arról is szólt, hogy nem akartak egy 370 ezer négyzetméteres irodaházat a városban, amiben olyan emberek dolgoznak, akik sosem hagyják el az épületet. És ha már van ez a rakás éttermük, akkor azt szeretnék, hogy ez egy sikeres egymásra találás legyen. Ha pedig a Facebook fizeti majd a munkavállalók kinti ebédjét, az teljesen rendben van szerintük. A környező boltosok és éttermesek természetesen elégedettek, szerintük számos apró vállalkozás fog így jól járni. 

A városban nemcsak a Facebook ellen léptek fel, a Google például nyitotta ki végül a campuszát, így az ott lévő étterembe ma már bárki bemehet. A Google ráadásul hamarosan újabb építkezést tervez a környéken, így várhatóan az új szabályozás akkor már rájuk is érvényes lesz. (SFChronicle)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.