Veszélyes kártevő jelent meg Magyarországon pár éve: a pettyesszárnyú muslica, ami megrohasztja a legfinomabb gyümölcsöket

mezőgazdaság
2018 július 24., 06:35

Új, veszélyes kártevő jelent meg Magyarországon pár éve, a pettyesszárnyú muslica (Drosophila suzukii) több vékony héjú gyümölcsfélében, így a málnában, a szederben és az áfonyában is súlyos károkat okoz – mondta a Magyar Hírlapnak Kiss Balázs, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Növényvédelmi Intézet tudományos főmunkatársa, aki szerint a védekezést még nem sikerült megoldani.

A kártevő a Távol-Keleten őshonos, Magyarországra főleg gyümölcsszállítmányokkal, elsősorban Észak-Olaszországból – Szlovénián vagy Ausztrián át – jut el, ahol már megtelepedett.

A muslicákat alapvetően nem kártevőként ismerjük, mivel a hazai fajok nem tudják az ép gyümölcsök héját felsérteni, és nem is az épet keresik, ennek a fajnak viszont kialakult egy olyan képessége, hogy az élő gyümölcsbe rakja be a tojását, és abban fejlődik ki, ezért a gyümölcs nagyon hamar megromlik – mondta Kiss. A pettyesszárnyú muslica elsősorban a későn termő fajtákban tud kárt okozni.

Egy hím pettyesszárnyú muslica
photo_camera Egy hím pettyesszárnyú muslica Fotó: Judy Gallagher/Wikimedia Commons

A tudományos főmunkatárs elmondása szerint a vegyszeres védekezés lehetősége erősen korlátozott, stabil, gazdaságilag is racionális megoldás egyelőre nincs Magyarországon, de még Nyugat-Európában sem. (Magyar Hírlap)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.