Veszélyes kártevő jelent meg Magyarországon pár éve: a pettyesszárnyú muslica, ami megrohasztja a legfinomabb gyümölcsöket

mezőgazdaság
2018 július 24., 04:35
comments 149

Új, veszélyes kártevő jelent meg Magyarországon pár éve, a pettyesszárnyú muslica (Drosophila suzukii) több vékony héjú gyümölcsfélében, így a málnában, a szederben és az áfonyában is súlyos károkat okoz – mondta a Magyar Hírlapnak Kiss Balázs, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Növényvédelmi Intézet tudományos főmunkatársa, aki szerint a védekezést még nem sikerült megoldani.

A kártevő a Távol-Keleten őshonos, Magyarországra főleg gyümölcsszállítmányokkal, elsősorban Észak-Olaszországból – Szlovénián vagy Ausztrián át – jut el, ahol már megtelepedett.

A muslicákat alapvetően nem kártevőként ismerjük, mivel a hazai fajok nem tudják az ép gyümölcsök héját felsérteni, és nem is az épet keresik, ennek a fajnak viszont kialakult egy olyan képessége, hogy az élő gyümölcsbe rakja be a tojását, és abban fejlődik ki, ezért a gyümölcs nagyon hamar megromlik – mondta Kiss. A pettyesszárnyú muslica elsősorban a későn termő fajtákban tud kárt okozni.

photo_camera Egy hím pettyesszárnyú muslica Fotó: Judy Gallagher/Wikimedia Commons

A tudományos főmunkatárs elmondása szerint a vegyszeres védekezés lehetősége erősen korlátozott, stabil, gazdaságilag is racionális megoldás egyelőre nincs Magyarországon, de még Nyugat-Európában sem. (Magyar Hírlap)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt