Veszélyes kártevő jelent meg Magyarországon pár éve: a pettyesszárnyú muslica, ami megrohasztja a legfinomabb gyümölcsöket

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Új, veszélyes kártevő jelent meg Magyarországon pár éve, a pettyesszárnyú muslica (Drosophila suzukii) több vékony héjú gyümölcsfélében, így a málnában, a szederben és az áfonyában is súlyos károkat okoz – mondta a Magyar Hírlapnak Kiss Balázs, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Növényvédelmi Intézet tudományos főmunkatársa, aki szerint a védekezést még nem sikerült megoldani.

A kártevő a Távol-Keleten őshonos, Magyarországra főleg gyümölcsszállítmányokkal, elsősorban Észak-Olaszországból – Szlovénián vagy Ausztrián át – jut el, ahol már megtelepedett.

A muslicákat alapvetően nem kártevőként ismerjük, mivel a hazai fajok nem tudják az ép gyümölcsök héját felsérteni, és nem is az épet keresik, ennek a fajnak viszont kialakult egy olyan képessége, hogy az élő gyümölcsbe rakja be a tojását, és abban fejlődik ki, ezért a gyümölcs nagyon hamar megromlik – mondta Kiss. A pettyesszárnyú muslica elsősorban a későn termő fajtákban tud kárt okozni.

Egy hím pettyesszárnyú muslicaFotó: Judy Gallagher/Wikimedia Commons

A tudományos főmunkatárs elmondása szerint a vegyszeres védekezés lehetősége erősen korlátozott, stabil, gazdaságilag is racionális megoldás egyelőre nincs Magyarországon, de még Nyugat-Európában sem. (Magyar Hírlap)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.