A csehek ötöde nem tudja, mikor alakult meg Csehszlovákia

Történelem
2018 július 25., 16:01
comments 248

A csehek több mint 20 százaléka nem tudja, mikor alakult meg Csehszlovákia, és nem tudja, hogy milyen, cseh szempontból fontos történelmi események játszódtak le 1918-ban - derült ki egy országos felmérésből.

A Post Bellum, amelynek képviselői szerdán sajtóértekezleten ismertették az eredményeket, azt szerette volna felmérni, milyen ismeretekkel rendelkezik a cseh lakosság a 20. század nemzeti szempontból kiemelkedően fontos - 1918, 1938, 1948 és 1968 - történelmi eseményeit illetően.

Prágai járókelők nézik az 1968-as kiállítást
photo_camera Prágai járókelők nézik az 1968-as kiállítást Fotó: MICHAL CIZEK/AFP
  • A megkérdezettek 21 százaléka nem tudta, hogy Csehszlovákia 1918-ban alakult meg és abban az évben ért véget az első világháború,
  • 25 százaléka nem tudta, mi történt 1968-ban (a prágai tavasz erőszakos elnyomása),
  • egyharmaduk nem válaszolt arra, mi történt 1948-ban (kommunista hatalomátvétel Csehszlovákiában),
  • az 1938-as évet illetően (az első Csehszlovák Köztársaság szétverése) az emberek majdnem fele nem adott helyes választ,
  • míg Csehszlovákia németek-lakta területeinek (Szudéta-vidék) Németországhoz való csatolásáról csak az emberek 54 százalékának volt tudomása.

Mikulás Kroupa, a 20. századi történelemmel és emlékezetpolitikával foglalkozó Post Bellum társaság igazgatója szerint a fiatal korosztályok hiányos történelemismerete nagymértékben a rossz iskolai oktatásra vezethető vissza. A történelemtanárok ugyanis ritkán jutnak el a 20. századig, s az akkori eseményeket időhiány miatt szinte mindig nagyon sűrítve és röviden adják elő. Szerinte egy másik veszélyes tényező, hogy a mai fiatalok a történelmi ismereteket nem tartják fontosnak, és úgy vélik, a múlttal gyakran manipulálnak. „Ezzel a hozzáállással azonban a fiatalok saját magukat is gyakran kiteszik a manipuláció lehetőségének.” (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.