Ma eldőlhet, hogy a Kit Kat levédheti-e márkavédjegyként a formáját

A Kit Kat márka tulajdonosa, a Nestlé szerint a csokis nápolyijuk formája önmagában márkavédjegy, annyira egyedi. Illetve annyira mégse egyedi, mert azért akarnák levédetni, hogy mindenki mást megakadályozzanak a hasonló alakú édességek gyártásában, mondván azok csak koppintják az ő terméküket.

Még ha netán a vitatott termék már nyolcvan éve létezik, mint például Norvégia népszerű édessége, a Kvikk Lunsj.

A BBC beszámolója szerint az Európai Unió Bírósága szerdán hozhatja meg végső döntését a védjegyoltalmi ügyben. És ha olvasni lehet a bíróság korábbi álláspontjából, valószínűleg nem ad majd igazat a Nestlének.

A bíróság 2016-os ítéletében annak bizonyítását várta a Nestlétől, hogy a Kit Kat formáját a fogyasztók az EU valamennyi államában egyértelműen a Kit Kattel azonosítják. Ezt a cégnek négy ország esetében nem sikerült bizonyítani, így nem ítélték meg a védjegyoltalmat. A Nestlé megtámadta a döntést, mert szerintük a bíróság teljesíthetetlen feltételeket állított.

De a bíróság egyik legmagasabb rangú jogásza, Melchior Wathelet 2018-ban adott iránymutatása szerint a 2016-os ítélet jó volt, a Nestlé fellebbezését el kell utasítani. A bíróságnak nem kötelező figyelembe vennie Melchior iránymutatását, de a BBC szerint jellemzően figyelembe szokta venni.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.