Ma eldőlhet, hogy a Kit Kat levédheti-e márkavédjegyként a formáját

gazdaság
2018 július 25., 07:18
comments 126

A Kit Kat márka tulajdonosa, a Nestlé szerint a csokis nápolyijuk formája önmagában márkavédjegy, annyira egyedi. Illetve annyira mégse egyedi, mert azért akarnák levédetni, hogy mindenki mást megakadályozzanak a hasonló alakú édességek gyártásában, mondván azok csak koppintják az ő terméküket.

Még ha netán a vitatott termék már nyolcvan éve létezik, mint például Norvégia népszerű édessége, a Kvikk Lunsj.

A BBC beszámolója szerint az Európai Unió Bírósága szerdán hozhatja meg végső döntését a védjegyoltalmi ügyben. És ha olvasni lehet a bíróság korábbi álláspontjából, valószínűleg nem ad majd igazat a Nestlének.

A bíróság 2016-os ítéletében annak bizonyítását várta a Nestlétől, hogy a Kit Kat formáját a fogyasztók az EU valamennyi államában egyértelműen a Kit Kattel azonosítják. Ezt a cégnek négy ország esetében nem sikerült bizonyítani, így nem ítélték meg a védjegyoltalmat. A Nestlé megtámadta a döntést, mert szerintük a bíróság teljesíthetetlen feltételeket állított.

De a bíróság egyik legmagasabb rangú jogásza, Melchior Wathelet 2018-ban adott iránymutatása szerint a 2016-os ítélet jó volt, a Nestlé fellebbezését el kell utasítani. A bíróságnak nem kötelező figyelembe vennie Melchior iránymutatását, de a BBC szerint jellemzően figyelembe szokta venni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.