Amerika kérésére 65 géppuskát adunk az afgán rendőrségnek

POLITIKA
2018 július 26., 21:50
comments 82

Különösen harcias ma a Magyar Közlöny: az Ausztriának biztonságpolitikai okokból küldött lovak mellett szerepelnek benne Afganisztánba szánt fegyverek is.

Az amerikai védelmi minisztérium kérésére, a NATO és „a nemzetközi terrorizmus elleni harc feltételeinek megteremtését elősegítő széleskörű nemzetközi együttműködés” keretében az afgán rendőrségnek küldjük a következőket:

  • 65 db 12,7 mm-es DSK géppuska; 
  • 54 880 db 12,7 mm B-32 páncéltörő-gyújtó lövedékű töltény; 
  • 54 880 db 12,7 mm BZT páncéltörő-gyújtó-fényjelzős lövedékű töltény.

Afgán rendőr őrködik Ramadán idején
photo_camera Afgán rendőr őrködik Ramadán idején Fotó: FARSHAD USYAN/AFP

Afganisztánt 2001-ben rohanta le az Egyesült Államok a szeptember 11-i terrortámadások után. Ez az Egyesült Államok leghosszabb háborúja és egyben a legnagyobb újjáépítési programja. Trump a kampányában azt hangoztatta, hogy kivonja az amerikai csapatokat, aztán tavaly bejelentette a háború folytatását. 

Az Observer tavalyi cikke szerint az afgán rendőrség sokkal inkább a talibánok elleni harcra összpontosít, mint a rendfenntartásra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.