Trump és Juncker egymást csókolgatva állapodtak meg Európa és Amerika közös jövőjéről

Váratlanul, sőt szeretetteljes hangulatban zajlott Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker bizottsági elnök találkozása szerda este Washingtonban, és megállapodtak arról, hogy közösen dolgoznak majd az Egyesült Államok és az Európai Unió közti kereskedelmi vámok és egyéb kötelezettségek csökkentésén. 

Fotó: SAUL LOEB/AFP

A cél konkrétan az ipari termékek teljes vámmentessége és a minél szabadabb kereskedelmi csatornák megnyitása Európa és Amerika között.

Bejelentették azt is, hogy a jövőben növelni kívánják az amerikai szójaexportot Európa irányába. 

A nemzetközi sajtót valamelyest meglepte, hogy milyen szívélyes viszonyban fogadta egymást a két vezető, Juncker még csókot is nyomot Trump arcára, mert az elmúlt hónapokban kívülről nem annyira látszott a nagy békessség. 

Trumpot sok kritika érte európai oldalról az alumínium- és acélexportra kivetett vámok miatt, de erről nem ejtettek szót, és eddig az sem segített a jó kapcsolaton, hogy miközben az elnök és a NATO között feszült a viszony, Oroszország felé gyakran gesztusokat gyakorol. 

Trump a szabadkereskedelem nagy napjáról és Amerika és az EU kapcsolatának új fejezetéről beszélt. Juncker nagyon örült a konstruktív beszélgetésnek, és ígéretet tett arra, hogy az unió a jövőben növelni fogja a folyékony gázkészítmények rendelését Amerikából.  

Egyedül az autóimportokról nem esett szó, ami szintén érzékeny téma, mióta Trump belengette, hogy 25 százalékos vámot vetne ki az Európából behozott gépkocsikra. (BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.