Trump és Juncker egymást csókolgatva állapodtak meg Európa és Amerika közös jövőjéről

külföld
2018 július 26., 04:17
comments 141

Váratlanul, sőt szeretetteljes hangulatban zajlott Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker bizottsági elnök találkozása szerda este Washingtonban, és megállapodtak arról, hogy közösen dolgoznak majd az Egyesült Államok és az Európai Unió közti kereskedelmi vámok és egyéb kötelezettségek csökkentésén.

photo_camera Fotó: SAUL LOEB/AFP

A cél konkrétan az ipari termékek teljes vámmentessége és a minél szabadabb kereskedelmi csatornák megnyitása Európa és Amerika között.

Bejelentették azt is, hogy a jövőben növelni kívánják az amerikai szójaexportot Európa irányába.

A nemzetközi sajtót valamelyest meglepte, hogy milyen szívélyes viszonyban fogadta egymást a két vezető, Juncker még csókot is nyomot Trump arcára, mert az elmúlt hónapokban kívülről nem annyira látszott a nagy békessség.

link Forrás

Trumpot sok kritika érte európai oldalról az alumínium- és acélexportra kivetett vámok miatt, de erről nem ejtettek szót, és eddig az sem segített a jó kapcsolaton, hogy miközben az elnök és a NATO között feszült a viszony, Oroszország felé gyakran gesztusokat gyakorol.

Trump a szabadkereskedelem nagy napjáról és Amerika és az EU kapcsolatának új fejezetéről beszélt. Juncker nagyon örült a konstruktív beszélgetésnek, és ígéretet tett arra, hogy az unió a jövőben növelni fogja a folyékony gázkészítmények rendelését Amerikából.

Egyedül az autóimportokról nem esett szó, ami szintén érzékeny téma, mióta Trump belengette, hogy 25 százalékos vámot vetne ki az Európából behozott gépkocsikra. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.