Egyre több apáca áll a nyilvánosság elé azzal, hogy papok szexuálisan zaklatták

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A héten hat chilei apáca beszélt egy tévéműsorban arról, hogyan molesztálták őket papok és más apácák, Indiában pedig egy apáca a rendőrségen tett feljelentést, mert állítása szerint megerőszakolta egy püspök. Az AP-nak pedig arról beszélt egy apáca, hogy 20 éve gyónás közben leteperte egy olasz pap, majd mikor ezt jelentette a feljebbvalójának, nem történt semmi.

Egy éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy apácák ennyire nyíltan beszéljenek az őket érő szexuális zaklatásról, azonban a #MeToo mozgalom sokukba bátorságot öntött, és egyre inkább hajlandóak nyilvánosság elé állni. A vallomásaik alapján úgy tűnik, a helyzetük nagyon rossz, eddig a legtöbbször inkább nem is jelentették a visszaéléseket, mert féltek az azzal jövő megaláztatástól. Ha pedig mégis a feljebbvalójukhoz fordultak, az általában hallgatásra utasította őket, és sokszor az elkövetővel egyetértésben eltemette az ügyet, mondván, az egyháznak nincs szüksége az utóbbi évtizedekben újra és újra fellángoló pedofilbotrányok mellett még egy ilyen ügyre is.

Az apácák helyzete ráadásul azért is kiszolgáltatott, mert a papok és szerzetesek gyakran másodrendűeknek tekintik őket maguk mögött. Ráadásul az egyházon belül szilárdan él a meggyőződés, hogy mindig a nő csábítja el a férfit, ezért a papok általában azzal védekeznek, hogy az apácák akarták, ami történt.

Az AP vizsgálata szerint az apácák elleni szexuális visszaélések gyakorlata nagyon elterjedt, találni példát Európa és Dél-Amerika mellett Ázsiából és Afrikából is.

A Vatikán hivatalosan nem válaszolt az AP kérdéseire, amikben azt firtatták, mit tesznek annak érdekében, hogy a jövőben nehezebb legyen elhallgatni az ilyen visszaéléseket, de ez az egyházi hierarchia szerint nem is a Vatikán dolga: első körben a helyi egyházi elöljárónak kell döntenie, hogy megbünteti-e az elkövetőt, kivizsgálja az ügyet, bevonja a rendőrséget vagy akár felsőbb egyházi méltóságok elé terjeszti az ügyet. Ilyen formában néhány szexuális visszaélés el is jut a Vatikánig, de ezek a teljes esetszámnak csak töredékét teszik ki.

Szakértők szerint az apácákat bátorítani kell, hogy ne féljenek megosztani ezeket az eddig titokként őrzött történeteket, és gondoskodni kell arról, hogy minden helyi egyházi vezető komolyan vegye az ilyen ügyeket.

Az afrikai apácák helyzete különösen rossz, 2012-ben egy ugandai püspök nyílt levélben említette is, hogy az országban bevett gyakorlat, hogy a papok szexuális viszonyt folytatnak apácákkal. Azokban az országokban, ahol az AIDS nagyon elterjedt, pedig a papok az apácákat tartották biztonságos szexpartnernek. Egy 1994-es afrikai felmérésben például kiderült, hogy volt olyan afrikai kongregáció is, ahol a papok 29 apácát ejtettek teherbe. Az apácák többsége ilyenkor abortuszra kényszerül. (AP -WTOP)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 6,1 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.