Egyre több apáca áll a nyilvánosság elé azzal, hogy papok szexuálisan zaklatták

A héten hat chilei apáca beszélt egy tévéműsorban arról, hogyan molesztálták őket papok és más apácák, Indiában pedig egy apáca a rendőrségen tett feljelentést, mert állítása szerint megerőszakolta egy püspök. Az AP-nak pedig arról beszélt egy apáca, hogy 20 éve gyónás közben leteperte egy olasz pap, majd mikor ezt jelentette a feljebbvalójának, nem történt semmi.

Egy éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy apácák ennyire nyíltan beszéljenek az őket érő szexuális zaklatásról, azonban a #MeToo mozgalom sokukba bátorságot öntött, és egyre inkább hajlandóak nyilvánosság elé állni. A vallomásaik alapján úgy tűnik, a helyzetük nagyon rossz, eddig a legtöbbször inkább nem is jelentették a visszaéléseket, mert féltek az azzal jövő megaláztatástól. Ha pedig mégis a feljebbvalójukhoz fordultak, az általában hallgatásra utasította őket, és sokszor az elkövetővel egyetértésben eltemette az ügyet, mondván, az egyháznak nincs szüksége az utóbbi évtizedekben újra és újra fellángoló pedofilbotrányok mellett még egy ilyen ügyre is.

Az apácák helyzete ráadásul azért is kiszolgáltatott, mert a papok és szerzetesek gyakran másodrendűeknek tekintik őket maguk mögött. Ráadásul az egyházon belül szilárdan él a meggyőződés, hogy mindig a nő csábítja el a férfit, ezért a papok általában azzal védekeznek, hogy az apácák akarták, ami történt.

Az AP vizsgálata szerint az apácák elleni szexuális visszaélések gyakorlata nagyon elterjedt, találni példát Európa és Dél-Amerika mellett Ázsiából és Afrikából is.

A Vatikán hivatalosan nem válaszolt az AP kérdéseire, amikben azt firtatták, mit tesznek annak érdekében, hogy a jövőben nehezebb legyen elhallgatni az ilyen visszaéléseket, de ez az egyházi hierarchia szerint nem is a Vatikán dolga: első körben a helyi egyházi elöljárónak kell döntenie, hogy megbünteti-e az elkövetőt, kivizsgálja az ügyet, bevonja a rendőrséget vagy akár felsőbb egyházi méltóságok elé terjeszti az ügyet. Ilyen formában néhány szexuális visszaélés el is jut a Vatikánig, de ezek a teljes esetszámnak csak töredékét teszik ki.

Szakértők szerint az apácákat bátorítani kell, hogy ne féljenek megosztani ezeket az eddig titokként őrzött történeteket, és gondoskodni kell arról, hogy minden helyi egyházi vezető komolyan vegye az ilyen ügyeket.

Az afrikai apácák helyzete különösen rossz, 2012-ben egy ugandai püspök nyílt levélben említette is, hogy az országban bevett gyakorlat, hogy a papok szexuális viszonyt folytatnak apácákkal. Azokban az országokban, ahol az AIDS nagyon elterjedt, pedig a papok az apácákat tartották biztonságos szexpartnernek. Egy 1994-es afrikai felmérésben például kiderült, hogy volt olyan afrikai kongregáció is, ahol a papok 29 apácát ejtettek teherbe. Az apácák többsége ilyenkor abortuszra kényszerül. (AP -WTOP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.