Csendes órákat vezet be az autista vásárlók számára a magyar Decathlon

Egy hete jelentette be egy brit szupermarketlánc, a Morrisons, hogy autista vásárlói érdekében heti egy "csendes órát" vezet be. A cég 439 brit élelmiszerboltjában szombatonként 9 és 10 óra között tompítanak a világításon, kikapcsolják a zenét, nem használják a hangosbeszélőt és lehalkítják a kasszák kódleolvasóinak "csipogását".

Most a magyar Decathlon áruház is bejelentette, hogy október elsejétől minden hónap első hétfőjén 10-12 óra között csendes órákat biztosít, így kedvezve elsősorban az autista vásárlóiknak és családtagjaiknak.

  • Amennyiben szükséges a kasszasorban előreengedik az érintett családokat.
  • Ha az autizmussal érintett ember segítő kutyával él, akkor a kutyáját is beengedik az áruházba.
  • A hangosbemondókat csak biztonsági esetben használják.
  • Nem szolgáltatnak zenét, az áruház csendesen üzemel.
  • Csökkentik a világítást.

Hangsúlyozták, hogy ezekben az órákban is minden vásárló számára nyitva tartanak, de csökkentett zaj és fényviszonyokkal szeretnék megteremteni a csendes vásárlás lehetőségét az autizmussal élőknek. Hozzátették, hogy az autista emberek egy részének érzékszervei érzékenyek, ezért nagyon nehéz elviselniük már az átlagos zajokat, szagokat, fényeket is. Ezért megkönnyítheti számukra a vásárlást, ha ezeket az ingereket csökkentik.

A csendes órák bevezetését megelőzte az, hogy a Decathlon munkatársai az Autisták Országos Szövetségének együttműködésével autizmus ismereteket szereztek.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.