Csendes órákat vezet be az autista vásárlók számára a magyar Decathlon

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egy hete jelentette be egy brit szupermarketlánc, a Morrisons, hogy autista vásárlói érdekében heti egy "csendes órát" vezet be. A cég 439 brit élelmiszerboltjában szombatonként 9 és 10 óra között tompítanak a világításon, kikapcsolják a zenét, nem használják a hangosbeszélőt és lehalkítják a kasszák kódleolvasóinak "csipogását".

Most a magyar Decathlon áruház is bejelentette, hogy október elsejétől minden hónap első hétfőjén 10-12 óra között csendes órákat biztosít, így kedvezve elsősorban az autista vásárlóiknak és családtagjaiknak.

  • Amennyiben szükséges a kasszasorban előreengedik az érintett családokat.
  • Ha az autizmussal érintett ember segítő kutyával él, akkor a kutyáját is beengedik az áruházba.
  • A hangosbemondókat csak biztonsági esetben használják.
  • Nem szolgáltatnak zenét, az áruház csendesen üzemel.
  • Csökkentik a világítást.

Hangsúlyozták, hogy ezekben az órákban is minden vásárló számára nyitva tartanak, de csökkentett zaj és fényviszonyokkal szeretnék megteremteni a csendes vásárlás lehetőségét az autizmussal élőknek. Hozzátették, hogy az autista emberek egy részének érzékszervei érzékenyek, ezért nagyon nehéz elviselniük már az átlagos zajokat, szagokat, fényeket is. Ezért megkönnyítheti számukra a vásárlást, ha ezeket az ingereket csökkentik.

A csendes órák bevezetését megelőzte az, hogy a Decathlon munkatársai az Autisták Országos Szövetségének együttműködésével autizmus ismereteket szereztek.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.