Lemondott a washingtoni bíboros, miután meggyanúsították, hogy egy ministránsfiút zaklatott

Lemondott a római katolikus egyházat vezető bíborosi testületben elfoglalt helyéről Theodore McCarrick bíboros, Washington nyugalmazott érseke, aki szexuális zaklatásokkal vádolnak. Az áldozatok közül az egyik egy 11 éves fiú volt.

Ferenc pápa és Theodore McCarrick bíborosFotó: JONATHAN NEWTON/AFP

Döntését a pápa jóváhagyta. A vatikáni közlemény szerint Ferenc pápa egy nappal korábban kapta kézhez Theodore McCarrick lemondásról szóló levelét, és beleegyezésével együtt azt kérte tőle, hogy folytasson imádkozó és vezeklő életmódot, amíg az ellene szóló vádakat valamiképpen tisztázzák a katolikus egyház vizsgálata során.

A vádak szerint a most 88 éves bíboros fiúkat és felnőtt szeminaristákat is szexuálisan zaklatott. Hivatalos közlés szerint McCarrick bíborost azzal vádolják, hogy hitelt érdemlő állítások szerint negyven évvel ezelőtt, amikor még New Yorkban teljesített szolgálatot, szexuálisan zaklatott egy 11 éves fiút.

Egy egyházi vizsgáló bizottság is megállapította, hogy hihetőek és megalapozottak a most hatvanas éveiben járó New York-i üzletember vádjai, amelyek szerint McCarrick 1971-ben és 1972-ben a manhattani St. Patrick-katedrálisban karácsonyi éjféli misére készülődve simogatta és más módokon is zaklatta őt, aki akkoriban ministráns volt. Állítása szerint a pap két évtizeden át zaklatta. McCarrick tagadja a vádat.

A bíboros a pápa rendelete értelmében június óta nem teljesíthet papi szolgálatot az ellene felhozott gyanú miatt.

Theodore McCarrick, aki 2000-2006 között volt Washington érseke, egyike a legmagasabb rangú amerikai katolikus főpapoknak, akiket szexuális visszaéléssel vádoltak meg. Az Egyesült Államokban az elmúlt években több ezer katolikus pap volt érintett zaklatási botrányokban. (APNews/MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.