Orbán: Nyugaton liberalizmus van, demokrácia nincs

politika
2018 július 28., 06:30
comments 981

Orbán Viktor miniszterelnök régi szokása szerint hosszabb előadást tart az erdélyi Tusványoson, a fesztiválon - szabadegyetemen. Az utóbbi években itt rendre erőseket mondott, itt mondta ki például, hogy illiberális államot akar építeni. Tavaly az volt az egyik meglátása, hogy a 2016-17 legfontosabb világpolitikai eseménye a V4 szövetség megerősítése volt.

Mindannyiunkat ugyanaz a kérdés érdekel: mi lesz? Mi történik a következő évben?

- ezzel kezdte Orbán Viktor az idei beszédét, de a válasz előtt visszakanyarodott oda, hogy elmondja, mi történt az elmúlt évben. "Azt is nehéz elhinni, ami már megtörtént" - mondta. Lélektani küszöböt ugrott át a kárpát-medencei magyarság, mert az egymilliomodik új állampolgár is esküt tett. Az áprilisi választás azt mutatta, hogy a magyarok egy akarattal tudnak dönteni a saját sorsukról, a külhoniak is kiadtak az anyaországiak mellett - mondta, megköszönve az erdélyiek szavazatait a parlamenti választáson.

16 évet voltunk ellenzékben, 12-t kormányon, ha Isten engedi és élünk, akkor a mostani ciklus végén helyreáll az egyensúly, de a mostani kormány sportemberekből áll, és nem érjük be döntetlennel - mondta el az utóbbi hónapokban sokszor ismételt gondolatát.

2010-ben új rendszer épül, új alkotmányos és gazdasági rend. 2014-től kezdődött a stabilizálása ennek, a 2018-as választás pedig felhatalmazás egy új korszak kiépítésére. Egy korszak több mint politikai rend, ez kultúra, ízlésvilág, viselkedési mód is.

Nem meglepő, hogy napjaink legizgalmasabb közéleti vitája a kultúra területén robbant ki. Ez érthető és jól is van így, valóban új kulturális megközelítésre van szükség.

Szeptembertől nagy változások előtt állunk!

- mondta, nem részletezve, hogy miben, de valószínűleg a kulturális életben.

A keresztény - nemzeti politikai rendszer megszilárdult, jöhet a korszaképítés.

Orbán sok adattal részletezi a gazdasági fejlődést 2010 óta: többen dolgoznak, magasabbak a bérek, nő a termékenység, a GDP, még orvosból is több van, de bűnözőből kevesebb. Színházlátogatóból pedig sokkal sokkal több (ezt a részt nagyjából a februári évértékelő beszédéből vette át.)

Nagy, korábban elképzelhetetlennek gondolt célokat fogalmaztunk meg - mondta. És sorolja, 2030-ig:

  • az EU 5 legjobb országa közé tartozzon Magyarország,
  • a népesedési hanyatlást állítsuk meg,
  • gyorsforrgalmi utak legyenek az államhatárokig
  • legyen energiafüggetlenség, készüljön el Paks,
  • új magyar honvédség,
  • népbetegségek legyőzése.
  • A legfontosabb innen (Tusványosról nézve): újjá kell építeni a Kárpát-medencét. Van erőnk, pénzünk, erőforrásaink és bebizonyítottuk a szomszédainknak, hogy jól jár aki a magyarokkal együttműködik.
  • Az ajánlatunk nekik: kössük össze végre komolyan az országainkat egymással: gyorsvasúttal és autópályákkal: Kassa - Miskolc, Debrecen - Nagyvárad stb.
  • Kössük össze az energiahálózatainkat, a védelmi politikánkat, a haderő fejlesztéseinket és fektessünk be egymás térségeibe. Hozzá is kezdtünk ehhez, a Kárpát-Medencében ezer óvoda felújításába kezdünk.

100 éve lépett be Románia a modern Románia korszakába - tért rá az Trianon-évfordulóra.

"A mi nézőpontunkból nincs mit ünnepelni."

A mai Románia nem tud mit kezdeni azzal a természeti ténnyel, hogy itt él 1,5 millió magyar. Székelyföld előbb létezett mint a modern Románia, és akkor is lesz, amikor egész Európa behódolt már az iszlámnak

- fejtegette a miniszterelnök.

Az ajánlatunk tehát az, hogy a valóság tagadása helyett fogjuk fel a helyzetet erőforrásként. Akarjunk erősödő Székelyföldet, magyarságot - mondta Orbán.

Európa nagy, erős és biztonságos térsége lehet Közép-Európa. Az építkezés 5 téizse, hogy a régiónak:

  • Joga van megvédeni a keresztény kultúráját és elutasítani a multikulturalizmust.
  • Joga van védeni a hagyományos családmodellt. Egy anya, egy apa.
  • Joga van megvédeni a kulcsfontosságú ágazatokat és piacokat.
  • Joga van Védeni a határokat és elutasítani a bevándorlást.
  • Joga van az egy nemzet egy szavazat elvhez az EU-ban.
  • Ez azt mutatja, hogy van élet a globalizmuson túl.

Mi történt a nagyvilágban? Orbán szerint a következő dolgok:

  • Az USA elnöke betartotta amit ígért, és a multilaterális rendszer lebontásához hozzákezdett, helyébe kétoldalú megállapodásokat akar kötni.
  • A másik nagy történés, a kínai menetelés - fejlődés folytatódik.
  • Az oroszok is beváltották ígéretüket, és közel vannak ahhoz, hogy az ukrán gáztranzitot kiiktassák.
  • Európa jobbratolódása folytatódott: Ausztria, Németország, Olaszország példája is ezt mutatja.
  • Létkérdés számunkra, hogy értsük, mi történik körülöttünk. Nekünk a butaság kockázata nagyobb, mint a nagyobbaknál, értenünk kell, hogy ki mit akar a nagyvilágban. Az amerikaiak folytatják kísérletüket, a vezető szerepük megtartására és versenyeznek Kínával. Az idő és a folyamatok Kína oldalán állnak, az USA ebbe nem akar beletörődni. Egy esélyük van az amerikaiaknak: meg kell változtatni a nemzetközi játékszabályokat. Sikerülhet ez háború nélkül? Még nem tudhatjuk.
  • Az USA ki fog egyezni az oroszokkal.

A miniszterelnök szerint Oroszország nem érzi magát biztonságban ütköző zónák nélkül, és ennek Ukrajna az egyik áldozata. Az ukránok a nyugati világhoz akarnak csatlakozni, NATO-ba és EU-ba akarnak belépni, de ez nem reális, adósrabszolgaság felé megy az ukrán gazdaság. Orbán arról beszélt, hogy nem irreális, hogy az oroszok visszaállítják ott a befolyásukat.

Az EU ma primitív orosz politikát folytat.

- mondta Orbán Viktor

Szerinte vannak EU-s országok, amelyek fenyegetve érezhetik magukat, a baltiak és Lengyelország ilyenek. De Magyarország, Szlovákia, Csehország és a nyugatiak nem éreznek ilyen fenyegetést. Nincs mindenkinek egyformán jó politika, ezért jobb lenne a fenyegetetteknek extra biztonsági garanciát adni, a többieket meg hagyni kell kereskedni az oroszokkal.

Törökország - Izrael - Egyiptom "országcsoport" tekintetében azt mondja, hogy ezeknek elég stabil országoknak kell lenniük ahhoz, hogy a migránsok áradatát megfékezzék. Lehet Erdogant nem szereti, de szükség van a stabilitásra, amit biztosít. Lehetetlen, hogy Európa ne tudja biztosítani a saját védelmét, nem élhetünk amerikaiak védelmi ernyő alatt örökre. Orbán szerint politikai elszántság hiányzik csak ahhoz, hogy európai haderő jöjjön létre.

Európa jövőjéről azt mondta:

Európa valaha egy nagy civilizáció volt, egy világformáló erőközpont, mert mert gondolkodni, cselekedni, bátor volt.

A miniszterelnök így határozta meg a civilizációk 4 alapjá:
vallás, alkotóművészet, kutatás, üzleti vállalkozás.

De szerinte Európa a keresztény alapokat megtagadta, a politikai korrektség cenzúrája akadályozza az alkotást, kutatásban az USA és Kína előzött és a vállalkozás szelleme helyette a bürokrácia szelleme uralja a kontinenst.

Súlyos a helyzete az európai civilizációnak!

- mondta Orbán.

A miniszterelnök szerint az európai elit csődöt mondott, mert a bevándorlókat nem tudták megállítani. Ennek szimbóluma az Európai Bizottság, szerencsére a testület napjai meg vannak számlálva, mindjárt lejár a tagok mandátuma.

Orbán arról beszélt, hogy a bizottság ma pártos, a liberalizmus pártján állt, elfogult Közép-Európa ellen és a szabadságok helyett egy európai szocializmus felépítésén dolgozik.

Örüljünk, hogy napjaik meg vannak számlálva!

mondta a magyar kormányfő.

Szerinte a liberális európai elit csődjének fő oka, hogy a nyílt társadalom Európáját építi, megtagadva a keresztény - nemzeti gyökereket. A liberális demokrácia átfejlődött liberális nem demokráciává:

Nyugaton liberalizmus van, demokrácia meg nincsen.

Orbán szerint ezt az támasztja alá, hogy Nyugaton általános a cenzúra és a szólásszabadság cenzúrázását, a technológiai óriások és a kormányok közösen érik ezt el, elzárják az európai polgárokat a szociális médiában a valóságtól!

Miben reménykedhetünk ezek után?

A miniszterelnök szerint összpontosítani kell minden erőnket a 2019-es EP választásra. Ennek egy nagy, komoly közös kérdésről, a bevándorlásról kell szólnia. Erre a nagy és döntő jelentőségű választásra kell az erőnket összpontosítani.

Orbán szerint az európai elit ideges, mert ha a választás nekünk kedvező lesz, akkor a Soros-terv elakadhat. A nagy cél Európa átalakítása, átléptetése a kereszténység és nemzetek utáni korszakba. Ez elakadhat, elemi érdekünk megakasztani.

Ellenfeleink nagyon közel járnak a sikerhez!

- figyelmeztetett a miniszterelnök, szerinte nem is érzékeljük, hogy milyen közel.

Szerinte eddig a kereszténydemokraták és a szocialisták versenyfutása garantálta Európa fejlődését. De ha beáll az a helyzet, hogy 10 százalékot elérő vagy nagyobb muszlim népesség lesz, akik sosem szavaznának keresztény pártokra, akkor többet nem lehet választást nyerni keresztény alapokon.

Ilyen közel vagyunk ehhez, hogy ez bekövetkezzen

- mutatta az ujjaival a miniszterelnök, hogy nagyon közel.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a liberális demokrácia alternatívája a keresztény demokrácia. A keresztény demokrácia viszont nem hitelvek védelmezéséről szól, kárhozat és üdvözülés ügyében nem az államok az illetékesek. Az emberi méltóság, a család, a nemzet és a hitbáli közösségek azok, amiket védeni és erősíteni kell.

Egy csapdát kell elkerülni még figyelmeztetett a kormányfő:

A kereszténydemokrácia is lehet liberális" - nehogy horogra akadjunk! A kereszténydemokrácia nem liberális! A kereszténydemokrácia illiberális!

Ez Orbán szerint 3 nagy ügyben ez megfogalmazható:

  • multikulti helyett kereszténység
  • bevándorláspártiság helyett bevándorlásellenesség
  • variálható családmodell helyett keresztlény családmodell.

Ezekkel vértezzük fel magunkat az EP-választásra - mondta Orbán.

A '68-as elitnek is búcsút kell mondanunk, és "mi jövünk, jönnek a '90-esek". Az antikommunista, nemzeti nemzedék jön ma Európában, mi vagyunk Európa jövője. Hajrá! - zárta idei tusványosi gondolatait a miniszterelnök.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.