Orbán Viktor levezette, hogy miért ő a legfontosabb ember most a világon

publicisztika
2017 július 22., 10:13

A miniszterelnök idén fukarkodott azzal, hogy politikai értelemben valami újat és meglepőt mondjon a tusványosi rendezvényen, bekezdéseket emelt át szó szerint előző napi rádiós interjújából, és összefoglalta azokat, amiket az utóbbi hónapokban mondani szokott.

Volt viszont néhány állítása, amiből az következik, hogy jelenleg ő a világ legfontosabb embere. 

Amikor a világ legfontosabb eseményeit foglalta össze az elmúlt évből, akkor azt mondta, hogy az amerikai elnökválasztásnál, a francia pártrendszer átalakulásánál, sőt mindennél fontosabb fejlemény volt a V4-es szövetség megerősödése.

Beszéde vége felé, amikor már azt fejtegette, hogy mi a tétje a 2018-as magyar választásoknak, akkor azt mondta, hogy azért is akarja Brüsszel és Soros megbuktatni a kormányát, hogy gyengüljön a világra szóló V4-es összefogás. Hiszen ennek a világsikernek az ő politikája a motorja, ha ő nincs, akkor erős V4 sincs.

Mondta azt is, hogy a kormánya az egyetlen garancia arra, hogy az európai kultúra megmaradjon. Azt mondta, hogy az Európai Tanácsban egyetlenként vétózta meg a kvótarendszert, márpedig azt is mondta, hogy ha szétterítenék a migránsokat, akkor megszűnne az európai kultúra, és a nemzetek is eltűnnének a kontinensről.

Azt is mondta, hogy személyesen neki köszönhető, hogy a multiktól milliárdokat lehetett elvenni, és családtámogatásra költeni. Itt külön megindokolta, hogy azért beszél egyes szám első személyben, mert kezdetben más rajta kívül nem hitt abban, hogy ez kivitelezhető. Majd azt is mondta, hogy ez a rendszer az egyetlen remény arra, hogy ne haljanak ki a magyarok. Különben el fogunk tűnni, mert kevés gyerek születik.

Személyes szerepe többször is univerzális mértékűvé tágult a beszédben. A világ legfontosabb politikai fejleményének letéteményese, az európai kultúra megmentője és a magyarság túlélésének a záloga is ő, derült ki. 

A saját személye fontosságába vetett mélységes hit nem új motívum a kormányfőnél, májusban például arról biztosította Csúcs Imrénét a nyugdíjak mértékével kapcsolatban, hogy "Év végén, ha úgy vannak a számok, akkor emelek megint.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.