Az olasz belügyminiszter szerint az EU nem jár el jóhiszeműen a brexit-tárgyalások során

eu
2018 július 29., 10:17
comments 213

Matteo Salvini szerint az EU nem 'jóhiszeműen' jár el a Nagy-Britanniával folytatott brexit-tárgyalások során. 

A szélsőjobboldali politikus korábban is támogatólag beszélt a brexitről, de ez volt az első alkalom, hogy egyértelműen szakított az EU tagországainak egységes brexit-politikájával. 

A belügyminiszterrel készült interjú a Sunday Timesban jelenet meg. Ebben üdvözölte Salvini azt a lehetőséget is, hogy közvetlenül tárgyalhasson Theresa May brit miniszterelnökkel. May ugyanis éppen úgy akarja megkerülni az egységes brüsszeli álláspontot, hogy külön-külön tárgyal az egyes tagállamok vezetőivel. 

Az olasz szélsőjobboldali Liga vezetője eddig is jó kapcsolatot ápolt olyan euroszkeptikus pártokkal, mint a Nemzeti Front Franciaországban vagy a Fidesz Magyarországon, de mint a Politico megjegyzi, ez az első alkalom, hogy egy EU-s tagállam vezető kormánytagja nyíltan kritizálja a brüsszeli álláspontot a brexittel kapcsolatban. Salvini szerint az EU részéről se objektivitás, se jóhiszeműség nem tapasztalható a tárgyalások során. 

Ezért azt tanácsolta a briteknek, hogy tartsanak ki a tárgyalások során, és készüljenek fel arra is, hogy nem fog a végén egyezség születni az EU-val, mert ez még mindig jobb, mint feladni alapelveket. (Elemzők szerint ha nem születne egyezség a 2019-es szakításig, akkor Nagy-Britannia úgy válna ki az EU-ból, hogy se gazdasági-kereskedelmi, se jogi kérdések sora nem lenne rendezve, és bár ezt megérezné az EU gazdasága is, vélhetően sokkal nagyobb pofon lenne a brit gazdaságnak.) (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.