Röhögőgörcsben tört ki a ghánai parlament, amikor egy képviselő a Bölcs Vagina nevű falut emlegette

2018 július 29., vasárnap 6:08

Kilencedikes osztályfőnöki óra hangulata lett a ghánai parlament ülésnapjának, amikor John Frimpong Osei felszólalásában elkezdte felsorolni a választókörzetének falvait. Ugyanis több település is nemi szervekről kapta a nevét, ezt pedig nem bírták ki röhögés nélkül a képviselők.

A képviselő eredetileg azért szólalt fel, hogy megkérdezze, mikor lehet bevezetni végre az áramot ezekbe a falvakba, majd sorolni kezdte a településneveket, többek között a Bölcs Vagina, illetve Bolond Pénisz nevű helyeket. Az energetikai miniszter, Boakye Agyarko meg is jegyezte, hogy ha ezekre a falvakba bevezetnék az elektromosságot, az felbolygathatná az ott élők éjszakai tevékenységét. Majd azért válaszolt komolyan is, hogy vizsgálatot fognak indítani, hogyan lehetne az Abirem körzetében lévő falvakat rákapcsolni a nemzeti közművekre. A ghánaiak 80 százaléka fér hozzá jelenleg az elektromos hálózathoz, ez szinte a duplája az átlagos afrikai aránynak.

A három falu twi nyelven a Etwe nim Nyansa (Bölcs Vagina), Kote ye Aboa (Bolond Pénisz) és a Shua ye Morbor (Szomorú herék) volt. Beszámolók szerint sok ghánai sem ismerte a parlamenti vita előtt ezeket a településeket, és most élénk találgatás indult meg, hogy honnan jöhettek a nevek. Ghánában, a világ más országahioz hasonlóan, amúgy az a szokás, hogy a falvak neveit az első telepesek határozzák meg, és ez sokszor szorosan kapcsolódik e személyek élettapasztalataihoz. (BBC)