Az összes mandátumot a kormánypárt nyerte el a kambodzsai választáson

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.
Hun Sen, aki már 33 éve Kambodzsa miniszterelnöke, demokráciásat játszik.Fotó: MANAN VATSYAYANA/AFP

A kormányfő, Hun Sen pártja szerezte meg az összes parlamenti mandátumot a vasárnapi kambodzsai parlamenti választáson, dicsekedett el fölényes győzelmével maga a kormánypárt.

Talán már ebből is sejtik, hogy mennyire volt szabad és demokratikus a választás, amelyen a legnagyobb ellenzéki párt el se indulhatott, mert már tavaly betiltották. A vád az volt, hogy a Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártja, összeesküdött az Egyesült Államokkal a hatalom megdöntésére. A párt azon vezetői, akiknek sikerült külföldre szökniük a bebörtönzés elől, mindvégig arra biztatták a kambodzsaiakat, hogy ne vegyenek részt a mostani voksoláson.

A választás sajátosságait jól jellemzi az az eset, amiről az ausztrál ABC számolt be:

az ország tájékoztatási minisztere tudósítóik szeme láttára vesztegetett meg helyi újságírókat,

de a kambodzsai korrupcióellenes hatóság a helyszínen felbukkanó vezetője szerint ez teljesen rendben volt. Ahogy gondolom az is, hogy a kormánypártok jelöltjei ajándékokat és pénzt adtak a választóknak, elvben azért, hogy részt vegyenek a választáson, amin a törvények szerint amúgy kötelező részt venniük.

A választás eredményéről egyelőre csak a kormánypárt számolt be, a helyi választási bizottság még nem közölt hivatalos eredményeket, a végeredményt pedig csak augusztus közepére ígérték.

A kormánypárt szóvivője vasárnap este még arról beszélt, hogy az országot 33 éve kormányzó Hun Sen pártja a szavazatok 80 százalékát kapta, ami nagyjából száz képviselői széket jelent. Hétfőn a Reuters hírügynökségnek a szóvivő azt mondta, hogy elnyerték az összes képviselői helyet. (Via MTI)